Jump to content



Photo

SE Elm - Debranding I Aktualizacja Oprogramowania


  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1 OFFLINE   FluFlu

FluFlu

    Thirst for Knowledge Member of Sony.yt Community

  • User
  • 57 posts
    • Time Online: 16h 29m
  • Country | Страна | Kraj:
  • City | Город | Miasto:
    Nie z tego świata...
  • Phone | Телефон | Telefon:
    Xperia U
  • Android:4.0.4 ICS
  • Operator | Oператор:
    PLAY

Posted 18 May 2012 - 11:51

Witam ;)

Ostatnio udało mi się zmienić oprogramowanie w SE Elm na najnowsze dostępne na daną chwilę oprogramowanie i tym samym chciałbym się podzielić z Wami, jak to zrobić. Tym samym pozbyłem się "dziadostwa" od Orange i posiadam "czysty" najnowszy soft ;)
Masz też dość "dziadostwa" wgrywanego przez Orange, T-Mobile i innych operatorów? Masz dość tego, że nie możesz zaktualizować oprogramowania do najnowszej wersji, bo pisze, że posiadasz najnowszą? Jak tak, to wystarczy, że zrobisz debranding swojego Elm'a i będziesz mógł cieszyć się najnowszym, najstabilniejszym i bez dodatkowego "dziadostwa" oprogramowaniem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Otóż od dłuższego czasu jest już dostępny nowy soft do SE Elm'a, a mowa o "R7CA065", poprawia on zasięg dzięki czemu wypełni opłaca się na niego przejść.

Potrzebne Będą Nam Dwa Programy:

*

Please Login or Register to see this Hidden Content



*

Please Login or Register to see this Hidden Content



A Więc Zaczynamy:

1. Rejestrujemy Się Na Stronie Omnius'a.
2. Pobieramy Program Omnius.
3. Uruchamiamy Program.
4. Ustawiamy W Programie Język Polski. (W Prawym Górnym Rogu w Kółku Znajdują Się Flaga, Po Czym Klikamy Na Nią I Wybieramy Język Polski.)
5. Podajemy Swój Login Oraz Hasło W Programie. (Klikamy Na Ustawienia Po Czym Następnie Ustawienia Serwera.)
6. W Lewym Górnym Rogu Wybieramy Model Swojego Telefonu, A Następnie Klikamy Przycisk "Zaawansowane" i "Wgrywanie Danych CDA".
7. Wpisujemy "1237-9393" w polu "Artykuł CDA" natomiast w polu "Wersja CDA" Wpisujemy "R1A" Natomiast Resztę Pól Pozostawiamy Pustą I Klikamy Ok.
8. Wyłączamy Telefon, Wyjmujemy Baterię I Następnie Wkładamy Baterię Po Upływie 6 Sekund I Podłączamy Telefon Do Komputera Z Przytrzymanym C.
9. Program Zrobi Swoje, Trwa To Bardzo Krótko... Po Tej Operacji Włączamy Nasz Telefon I Wchodzimy Następująco: Menu ---> Ustawienia ---> Ogólne ---> Ustawienia Początkowe I Resetujemy Wszystko. (Radzę Zrobienie Kopi Zapasowej Tego, Co znajduję Się Na Pamięci Telefonu, Gdyż Po Tym Zabiegu Utracimy Wszystko, Co Znajduje Się Na Pamięci Telefonu.)
10. Kolejną Czynnością Jest Uruchomienie Programu SEUS, W Nim Ustawiamy Model Swojego Telefonu I Po Tym Wszystkim Postępujemy Według Instrukcji Wyświetlanej Przez Program.
11: Cieszymy Się Z Nowego I Zarazem Najnowszego Oprogramowania W Swoim Telefonie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poradnik powstał po zebraniu przeze mnie wiedzy z internetu oraz prób i błędów w moim wykonaniu. I tym samym
NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SZKODY WYRZĄDZONE NIEPRAWIDŁOWYM, BĄDŹ PRAWIDŁOWYM ZASTOSOWANIEM PORADNIKA. WSZYSTKO ROBISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Również zabraniam kopiowanie tego poradnika bez mojej wcześniejszej zgody.


Autor poradnika: Duals (FluFlu)


  • 7

#2 OFFLINE   kawasaki1994ad

kawasaki1994ad

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 1h 53m
  • Chat with me
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    SE ELM
  • Firmware | Прошивка:
    r7ca065

Posted 03 August 2012 - 09:29

Dobry poradnik! trzeba było tylko zainstalować sterowniki windowsowym menedżerem urządzeń które zasugerował Omnius (pomiędzy 8 a 9 krokiem). Co ciekawe wszystko poszło bez problemówna linuxowym Virtualbox'ie...
  • 0

#3 OFFLINE   gerard22

gerard22

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 4 posts
    • Time Online: 5h 38m
  • Country | Страна | Kraj:

Posted 09 August 2012 - 14:18

jak zainstalować ten sterownik, który zasugerował OMNIUS?
  • 0

#4 OFFLINE   neron

neron

    Master of Sony Ericsson Knowledge

  • User
  • 383 posts
    • Time Online: 14d 3h 5m
  • Country | Страна | Kraj:
  • City | Город | Miasto:
    koło Tomaszowa Lub.
  • Phone | Телефон | Telefon:
    Zylo/K800i /Xperia Mini Pro/Arc
  • Firmware | Прошивка:
    R7DA062/R8BF003
  • Operator | Oператор:
    PLAY

Posted 09 August 2012 - 17:03

Omnius mógł tylko sugerować zalogować się na konto które trzeba wcześniej założyć :D na ich stronie.
  • 0
99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#5 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12054 posts
    • Time Online: 562d 18h 52m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 09 August 2012 - 22:23

jak zainstalować ten sterownik, który zasugerował OMNIUS?


Tu masz sterownik flash: http://sony.yt/files...e-flash-driver/ :) Wystarczy go zainstalować przed rozpoczęciem pracy z Omniusem a potem wszystko samo się już będzie robić (tzn. windows sam wykryje urządzenie flash ) ;)
  • 1
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#6 OFFLINE   gerard22

gerard22

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 4 posts
    • Time Online: 5h 38m
  • Country | Страна | Kraj:

Posted 10 August 2012 - 14:37

Wielkie dzięki za ten sterownik, ale teraz mam problem z SEUS-em.Otwieram PC Companion a tam komunikat telefon jest już z aktualizowany.Pomocy
  • 0

#7 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12054 posts
    • Time Online: 562d 18h 52m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 10 August 2012 - 15:14

Ale co ty właściwie chcesz zrobić? PC Companion ma własne sterowniki flash. Miałeś przeflashować telefon Omniusem, więc dlaczego tego nie zrobisz?
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#8 OFFLINE   gerard22

gerard22

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 4 posts
    • Time Online: 5h 38m
  • Country | Страна | Kraj:

Posted 10 August 2012 - 15:49

zrobiłem omniusem ale następny krok 10 to SEUS.klikam na SEUS a tam każą pobrać Pc Companion
  • 0

#9 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12054 posts
    • Time Online: 562d 18h 52m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 10 August 2012 - 16:16

A po przeflashowaniu telefonu Omniusem włączyłeś telefon i przeczekałeś aż się załaduje pasek Please Wait? Jeśli nie to zrób to. Jeśli to nie pomoże, wgraj samą customizację generic z downloadu, uruchom telefon, odczekaj i spróbuj PC Companionem :)
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#10 OFFLINE   gerard22

gerard22

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 4 posts
    • Time Online: 5h 38m
  • Country | Страна | Kraj:

Posted 10 August 2012 - 16:39

sorry za zawracanie głowy.W końcu sobie poradziłem.Jeszcze raz dzięki.
  • 0

#11 OFFLINE   apsik

apsik

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 3h 48m
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    PLAY

Posted 03 October 2012 - 15:58

W moim przypadku PC Companion nie chciał zaktualizować Elma, więc kazałem mu go "naprawić" - i zadziałało. Dzięki za poradnik
  • 0

#12 OFFLINE   mariucho

mariucho

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 4 posts
    • Time Online: 18h 9m
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    PLAY

Posted 20 November 2012 - 10:15

W moim przypadku PC Companion nie chciał zaktualizować Elma, więc kazałem mu go "naprawić" - i zadziałało. Dzięki za poradnik


U mnie też ta metoda zadziałała, ale po aktualizacji pojawił się pewien problem. A mianowicie nie mogę się zalogować na facebooka i twittera używając widżetów tych programów. Wpisuje poprawny login i hasło i w przypadku facebooka pojawia się komunikat "Nieudane logowanie", a widżet twittera cały czas krzyczy, że jest "nieprawidłowa nazwa użytkownika lub hasło". Dane logowania wpisuje na bank poprawne, bo na komputerze mogę się zalogować. Nie wiem czy to przypadkiem nie jest problem z jakimiś certyfikatami, bo przez przeglądarkę systemową w telefonie też nie mogę się zalogować ani na facebooka, ani na twittera dostaje komunikat, że jest problem z połączeniem internetowym, ale internet jest skonfigurowany poprawnie, bo inne strony mogę bez problemów przeglądać. Ma ktoś może pomysł co może być nie tak?
  • 0

#13 OFFLINE   apsik

apsik

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 3h 48m
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    PLAY

Posted 25 November 2012 - 20:29

A nie działa tylko przy wi-fi czy na połączeniu przez sieć operatora też? Bo mi na 100% nie działa widżet fb przy wifi, ale w sumie nie sprawdzałem na internecie operatora. Dodam jeszcze, że na wi-fi przez przeglądarkę (wbudowaną i operę mini) fb chodzi dobrze.
  • 0

#14 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12054 posts
    • Time Online: 562d 18h 52m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 25 November 2012 - 20:47

W ustawieniach aplikacji facebooka zezwól na połączenie lokalne i upewnij się, że masz ustawiony lewy profil internetowy. Wtedy będzie działała aplikacja przez wifi ;)
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#15 OFFLINE   alex24

alex24

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 9h 2m
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 29 November 2012 - 19:22

hello. im new here. i have this Elm phone. i try to change the firmware to generic. know other tool for flash? i have Omnius, and not have license becuse is other reason, no work pay with sms in my country for acess to aplication. you can help me? thank
  • 0

#16 OFFLINE   bartolinio3

bartolinio3

    Banned

  • Banned
  • 1180 posts
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Android:4.1.1
  • Operator | Oператор:
    T-Mobile

Posted 29 November 2012 - 19:30

No problem, Omnius is free for flashing Db3350 phones like Elm. Just register on Omnius site:

Please Login or Register to see this Hidden Content

and log-in in Omnius :)
Posted Image

#17 OFFLINE   alex24

alex24

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 9h 2m
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 29 November 2012 - 20:24

no is free, i have account on omnius. after show Connected to server, i see insuficient credit. so?
  • 0

#18 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12054 posts
    • Time Online: 562d 18h 52m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 29 November 2012 - 20:41

You must enter your login and password in Omnius settings, then you can flash your Elm for free.
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#19 OFFLINE   alex24

alex24

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 9h 2m
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 30 November 2012 - 09:05

i have more try to flash with Omnius, and no work because cost, im login in Server Settings. Know u other tool for flash?
  • 0

#20 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12054 posts
    • Time Online: 562d 18h 52m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 30 November 2012 - 12:17

Flashing of a2 platform using Omnius is free. We can reflash your phone in our online service using setool2 box, but that will cost you 10$ USD. If you are interested and have internet connection at least 2 Mbps, Windows Vista or newer, charged battery and usb cable, please contact me on skype chat: gen.jurij ;) Of course you will get User+ group access and all necessary files.
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...


0 user(s) are reading this topic