Jump to content

Photo

Setool3 Box 2024/2025r Sony Ericsson

Sony Ericsson 2025 Simlock

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 OFFLINE   arek9724

arek9724

Freshly registered FAQ reader

• User
  • 11 posts
    • Time Online: 5h 50m

Posted 09 January 2025 - 12:51

Witam serdecznie forum, czy jest tu ktoś w 2025?, bawi się jeszcze dawnymi starymi sony ericssonami?.
Szukam tematu związanymi z Sony Ericssonami i Boxami posiadam Setool boxy w najnowszej wersji 1.1440 jak i w starszych, Cruisera, 4SE Unlocker,
z tego co mi wiadomo setool ma wyłączone serwery, szukając na zagranicznych forach tematu setoola to mam wrażenie jak by u nich jeszcze te serwery gdzieś tam działały ale nie mam pewności, szukam tematu jak sobie radzić z telefonami na platformie a2 z cidem 80/81 jeśli chodzi o naprawę, simlock, czy też zmiana certyfikatów, setool offline niestety nie radzi sobie z takimi tematami :( , czy są może jeszcze jakieś metody inne lub urządzenia które z tym sobie poradzą online lub najlepiej offline? z nowszymi sony ericssonami od 2009r- ?.  

Jurij: Przenoszę do bardziej odpowiedniego działu.

Attached Files

• 0

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij

Emperror of Sony Kingdom

• Administrator
  • 12,143 posts
    • Time Online: 565d 19h 30m

Posted 09 January 2025 - 18:56

Poczytaj forum Setoola, tam jest cały FAQ jak z niego korzystać. Odblokowanie CID80/81 jest możliwe, ale piekielnie drogie i nieopłacalne. Zmiana certyfikatu na CID 80/81 jest niemożliwa i raczej nigdy nie będzie możliwa. A pojęcie "nowszymi Sony Ericssonami" już straciło rację bytu, od ostatnich modeli z 2011 roku minęło 14 lat i coraz trudniej znaleźć ładny działający egzemplarz ;)

• 1

Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

#3 OFFLINE   arek9724

arek9724

• User
  • 11 posts

Posted 10 January 2025 - 01:06

W tym rzecz właśnie że zbieram od pewnego czasu sony ericssony i trochę się ich nazbierało w kolekcji, naprawiam je dla siebie i do tego celu kupiłem sobie boxy serwisowe i ogólnie z resztą sobie fanie radze, ale jeśli chodzi o lepsze zabezpieczenia  np ten cid 80/81 no to niestety setool czy 4se unlocker i inne offline nie ma szans na większe grzebanie po za wgraniem softu ;) i szukam porady czy jest wg jakaś szansa aby jakiś box dał sobie rade z cid 80/81 i z innymi zabezpieczeniami, ogólnie z setoola  wiem dosyć sporo jak korzystać, a jak czegoś nie wiem to mam całe foldery poradników różnych. Jeśli chodzi o zmianę certyfikatu to wiem że z cid81 na 53 nie da się zmienić bardziej mnie interesuje czy jest szansa zmienić cid81 red na brown. Odblokowanie CID80/81 jest możliwe ? ale drogie? w jaki sposób ? przez boxy? czy kody ?.

• 0

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij

Emperror of Sony Kingdom

• Administrator
  • 12,143 posts
    • Time Online: 565d 19h 30m

Posted 16 January 2025 - 13:45

Nie ma i nie bedzie takiej opcji zeby zmienic cid 80 / 81 z red na brown. A co do simlocka to jesli znasz siec, mozesz sprobowac kupic kod jesli licznik nie jest zablokowany. A jesli jest zablokowany, to taniej kupisz Zylo / Spiro niz odblokujesz. Takie czasy.

• 1

Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

#5 OFFLINE   arek9724

arek9724

• User
  • 11 posts

Posted 17 January 2025 - 11:22

Bardzo dziękuje koledze za bogatą informacje jestem bardzo wdzięczny :). Właśnie najbardziej zależało mi na informacji co do cid 80/81 red na brown czy się da zmienić ( setool nie ma szczegółowej instrukcji obsługi ;/ trzeba korzystać z forum i innych poradników z doświadczeń innych  ;/ ), bo zależało mi głównie na lekkich i przyjemnym tuningu jak to w przypadku cid 53 brown, ale dziękuje że kolega mnie uświadomił że niestety w cid 80/81 nie ma takiej procedury wielka szkoda i ubolewam nad tym :( no cóż  bywa, szkoda że nikt nie złamał tego zabezpieczenia w pełni, strasznie oporowy jest cid 80/81.

Nie rozumiem tej polityki żeby nawet box serwisowy nie mógł sobie w pełni radzić z cid80/81 i robić pod górkę nawet serwisą gsm!, i to jeszcze w dodatku musi być serwer online do w pełni działającego boxa aby obrobił np cid 80/81 dla mnie jest jest nie zrozumiałe mając sprzęt serwisowy jestem i tak ograniczony!.

To samo tyczy się platformy db2020 cid 53 np k550 aby zdjąć simlocka musi być setool serwer online gdy chcemy szybko bez inwazyjnie zdjąć blokadę simlock, oczywiście gdy serwer jest offline jest możliwość zdjęcia simlocka ale to już niestety jest dłuższa procedura i więcej zabawy ;/.  

A co do simlocka posiadając setoolboxy  w najnowszej konfiguracji ( 1.1440). które robią  też androida i nawet gdyby była by szansa wykupić kredyty które nie są tanie! i byłby działający serwer to jest wg sens ściągać simlocka? z tych ładnych telefonów z mojej kolekcji? czy to jest wg opłacalne?, czy tak jak kolega  pisze lepiej wykupić kod online pod dany model znając na jaką sieć jest simlock? ( nie liczniki nie są zablokowane ) czy np iść do serwisu gsm żeby ogarnęli temat?, jaka opcja była by lepsza?.

Edited by arek9724, 17 January 2025 - 11:25.

• 0

0 user(s) are reading this topic