Recenzja Xperia S
Ogółem:
Smartphone z literką "S" zwanym przeze mnie "eSką" to pierwszy telefon high-end wydany przez już firmę Sony. Z racji na swój dobry sprzęt jest jednym z lepszych topowych smartphonów chociaż na pewno nie najlepszym. Jedna z serii tego telefonu miała wadliwe wyświetlacze (żółte plamy) oraz różne bugi firmware. Mnie na szczęście ominął ten problem.
Unboxing:
http://youtu.be/nRFI7YDNaSA
Wyposażenie:
Telefon jest wydawany w praktycznie różnych wariantach, w jednych nie ma tagów NFC a w innych złącza HDMI. Mój smartphone posiadał:
- Oczywiście sam telefon
- Pokrowiec od Sony, bardzo fajny
- Słuchawki douszne coś aka HPM-70 (3,5mm)
- Dużo papierów
- Kabel HDMI
- Tagi NFC (brak u mnie w zestawie)
- Ściereczka do wycierania ekraniku z dodatkową folią
- Kabel USB
- Wtyczka ładowarki
Wygląd:
No tutaj Sony pokazał swoją oryginalność i stworzył coś odstającego od reszty innych modeli jak i marek. Jest równie ładny co reszta telefonów jednakże umiejscowienie przezroczystego paska na dole dodaje nieco lepszej "wizualizacji".
Góra telefonu jedynie złącze mini jack oraz przycisk wybudzania i uruchamiania telefonu.
Lewy bok złącze Mini USB schowane pod zaślepką, niestety trochę ciężko jest potem zacisnąć.
Prawy bok już się o wiele lepiej prezentuje. Zamieszczono również chowane pod zaślepką złącze HDMI oraz przyciski głośności wraz z spustem aparatu.
Górny przód telefonu z bardzo ładnym napisem Sony no i oczywiście umiejscowieniem głośnika rozmów, kamery do wideorozmów, diodami oraz czujnikiem zbliżeniowym.
Tył telefonu skromnie. Jedynie na samej prawie górze aparat 12MPix oraz dioda doświetlająca z głośniczkiem. Co ciekawe mamy tam również drugi mikrofon do wydzielania szumów.
Dół telefonu: logo SE oraz piękny napis Xperia Jak widać tył się bardzo palcuje.
Spójrzmy jeszcze na podświetlenie klawiszy:
I pokrowiec:
Interfejs:
W stosunku do Xperia 2011 zastosowano nowy styl NXT, dolna belka ze skrótami reszta to pięć ekranów z konfigurowalnymi widgetami. Jest tego sporo więc do wyboru do koloru. Tutaj raczej niewielkie zmiany w stosunku do serii z 2011r chociaż np zmieniono wybór widgetów.
Ciekawostki:
Ogółem info o telefonie:
Jak nie inaczej mamy ICS oraz jądro systemu w wersji 3.0.8+. Aktualizacja do JellyBean niestety zapowiedziana dopiero na okolice marca 2013 roku.
Co mi się bardzo podoba, rozszerzone możliwości ekranu blokady, w końcu możemy wybrać co ma się tam pojawić oraz osobno ustawić tło ekranu blokowania:
Łączność:
Standard WiFi jak najbardziej znajdziemy obok Bluetooth, jednakże nie zabrakło NFC bardzo fajnej opcji łączności z innymi urządzeniami NFC (jak i również tagami) niestety nie mam jak wypróbować tej opcji więc wiele się na ten temat nie wypowiem. GPS równie dobrze się sprawuje co poprzednicy.
WiFi również posiada możliwość HotSpotu oraz łączenia się poprzez DLNA.
Aparat:
12MPix matryca zamieszczona w tym smartphone jest naprawdę bardzo dobra jak na swoje możliwości, zdjęcia robi bardzo dobre, z odwzorowaniem barw, ostroś równie dobrze łapie co i nagrywanie filmów w HD 1080p bez przycieć i bez zawieszek. Zdjęcia poniżej:
Ustawienia auto:
Ręczne:
Tutaj z doświetleniem:
Co do filmu w 1080p tutaj przykład:
http://youtu.be/o_w1R2W7JZo
Multimedia:
Telefon posiada nierozszerzalną pamieć 32GB z czego 25,8GB jest przeznaczone dla użytkownika. Kopiowanie plików z i do telefonu przebiega sprawnie i bez kłopotów. Z komputera mamy normalny dostęp jak do karty pamięci.
Zamieszczony w telefonie Walkman od Sony potrafi odtworzyć praktycznie każdy utwór muzyczny, nawet i FLAC. Posłużę się zdjęciami z Soli:
Jak widać ClearBass jest, manualny korektor jest jak i dźwięk przestrzenny. Ze słuchawek słuchanie muzyki jest czystą przyjemnością. Chociaż spodziewałem się już jakieś aktualizacji odtwarzacza takiego jak posiada Xperia V. Dla tych co lubią muzykę radiową mogą skorzystać z radia oczywiście.
Co do filmów również problemu nie ma. Poradzi sobie z materiałem FullHD bez problemu, a odtwarzanie takich materiałów na ekranie w eSce jest bardzo miłe dla oka.
Wyświetlacz:
No właśnie, wyświetlacz umiejscowiony na ekranie o wielkości 4,3" jest naprawde bardzo dobrej jakości. Do tego potrafi wyświetlić obraz w rozdziałce 720x1280 czyli inaczej HDReady, więc nie potrzeba szczególnie konwertować obrazu do lepszej jakości dla wyświetlania poprzez HDMI. Porównując ekran do LWW czy Zylo jest całkowicie inne wrażenie barw jak i jakości wykonania. Oczywiście trzeba brać też pod uwagę rozdzielczość i uciaśnienie pikseli na ekranie. Granie w gry to czysta przyjemność hehe
Sprzęt:
Xperia S jest wyposażona w:
- Qualcomm MSM8260 1,5GHz Dual Core
- 1GB RAM
- 12MPix aparat
- Układ graficzny Adreno 220
- 32GB Pamięci własnej
Krótkie podsumowanie:
Plusy:
- Mocarny wyświetlacz z technologią BRAVIA
- Dobry układ SoC
- Aparat
- Nagrywanie w Full HD
- Wygląd!
- Obsługa NFC
- Walkman od Sony
- Tył telefonu mocno zostawia ślady palców
- Ciężko wpinające się zatyczki od USB oraz HDMI
- Lekko skrzypiąca tylna klapka
- Brak kartSD
Pozdrawiam, Hunter3000.
Mikołaj: Dziękuje za tekst. Temat przyklejam.