Jump to content


Photo

[Rozwiązany] C902 - soft, simlock, certyfikat


  • This topic is locked This topic is locked
14 replies to this topic

#1 OFFLINE   sequantz

sequantz

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 13 posts
    • Time Online: 1d 18h 20m

Posted 09 October 2012 - 21:27

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum :)
Kupiłem dziś używanego SE 902. Wrzucam zdjęcia naklejki spod baterii oraz z menu serwisowego, dla przedstawienia jego obecnego stanu.

Naklejka:

Please Login or Register to see this Hidden Content


Menu:

Please Login or Register to see this Hidden Content



Chciałem wgrać najnowszy możliwy soft do tego modelu. Jak sądzę, jest to wersja AS, o czym świadczy data produkcji oraz zapis "GENERIC_AS...".

Pobrałem:
1) Main,
2) FS,
3) CDA.

Pytania:
1) Czy dobrze wybrałem soft? Obecnie mam wgranego R3EA038 z brandingiem Plusa. Czy branding nie stwarza żadnych problemów przy wgrywaniu czystego softa?
2) Dlaczego FS znajduje się w dziale dla wersji AO? Czy można bez problemu wgrać ten plik wraz z main AS?
3) Telefon jest bez simlocka. Czy po wgraniu nowego softa, simlock nie zostanie przywrócony?
4) Obecny certyfikat w moim telefonie to RED. Chciałem go zmienić na BROWN. Czy cennik serwisu jest aktualny? :)

Pozdrawiam :)
  • 0

#2 OFFLINE   bartolinio3

bartolinio3

    Banned

  • Banned
  • 1,180 posts

Posted 09 October 2012 - 21:36

No to sru:
1. Nie stwarza żadnego problemu, śmiało wgrywaj.
2. Tu poczekałbym na opinię eksperta. Main musi na 100% być AS, a fs to sam już nie wiem...
3. Wgranie softu nie wpłynie na smoka, więc simlock będzie ciągle zdjęty.
4. Tu również poczekaj na Jurija, dogadacie się co i jak ;)
Posted Image

#3 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12,110 posts
    • Time Online: 564d 18h 33m

Posted 09 October 2012 - 21:52

Tak, cennik jest aktualny, zapraszam na gg: 1793684 lub skype: gen.jurij w celu zmiany certyfikatu :)
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | ?????? Sony Ericsson O?????

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#4 OFFLINE   sequantz

sequantz

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 13 posts
    • Time Online: 1d 18h 20m

Posted 09 October 2012 - 21:56

Ok, zgłoszę się jak wgram softa ;) Jurij, czy mógłbyś jeszcze upewnić mnie co do pytania:
2) Dlaczego FS znajduje się w dziale dla wersji AO? Czy można bez problemu wgrać ten plik wraz z main AS?

Chyba muszę poczekać, nie mogę pobrać a2u i sterowników, dostaję Error od downloadu.
  • 0

#5 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12,110 posts
    • Time Online: 564d 18h 33m

Posted 09 October 2012 - 22:09

Tak, możesz. Różnica była w mainie (AS , AO) natomiast fs jest taki sam. Grunt żeby oznaczenie było takie jak w mainie tzn. R3EA038 :)
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | ?????? Sony Ericsson O?????

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#6 OFFLINE   sequantz

sequantz

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 13 posts
    • Time Online: 1d 18h 20m

Posted 10 October 2012 - 07:38

Witam ponownie.
Wgrałem wczoraj tego softa R3EG004AS, ale po flashowaniu nie było polskiego języka w telefonie oraz nie działał aparat.

Po włączeniu, był polski język w telefonie, jednak na liście języków nie było polskiego. Wyłączyłem telefon na noc. Dzisiaj rano włączam - język angielski i nie można go zmienić na polski :blink:
Czy ktoś wie o co w tym chodzi? :) Nie ukrywam, że chciałem mieć softa R3EG004 ze względu na sporą ilość patchy, no ale skoro ma nie działać aparat to już wolę obecny.
  • 0

#7 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12,110 posts
    • Time Online: 564d 18h 33m

Posted 10 October 2012 - 15:39

Musiałeś wgrać złe CDA. Wgraj Central Europe.
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | ?????? Sony Ericsson O?????

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#8 OFFLINE   sequantz

sequantz

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 13 posts
    • Time Online: 1d 18h 20m

Posted 10 October 2012 - 17:40

Gdzie znajdę CDA Central Europe? W downloadzie na forum nie ma, w google są dla innych wersji oprogramowania.
  • 0

#9 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12,110 posts
    • Time Online: 564d 18h 33m

Posted 10 October 2012 - 18:39

Użyj tego od C702 albo k850 albo każdy inny z db3150 zadziała :)
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | ?????? Sony Ericsson O?????

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#10 OFFLINE   sequantz

sequantz

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 13 posts
    • Time Online: 1d 18h 20m

Posted 10 October 2012 - 18:41

Ok, spróbuję ;)
A orientujesz się może, czy da się w jakikolwiek sposób wgrać R3EG004 tak, żeby działał aparat?

Edited by sequantz, 10 October 2012 - 18:45.

  • 0

#11 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12,110 posts
    • Time Online: 564d 18h 33m

Posted 10 October 2012 - 18:49

W przypadku nowego typu hardware musisz wgrać soft R3EA038 lub nowszy z oznaczeniem AS i jeśli aparat jest sprawny, to musi działać.
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | ?????? Sony Ericsson O?????

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#12 OFFLINE   sequantz

sequantz

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 13 posts
    • Time Online: 1d 18h 20m

Posted 10 October 2012 - 19:38

No to tak jak próbowałem
1) Jak go kupiłem miał wgrany R3EA038 AS - aparat działał.
2) Wgrałem R3EG004 AS - aparat nie działał.
3) Wgrałem R3EA038 AS - aparat działa.

Zastanawiam się dlaczego na R3EG004 nie działa - googlując problem widać sporo takich przypadków, że nie działa aparat to flashowaniu.

Znalazłem w Internecie posta, w którym jest napisane:

Jeżeli nie działa ci aparat i dzwięki to znaczy że pomyliłeś pliki FS i MAIN
możesz to zmienić wgrywając soft ponownie [zamień pliki FS i MAIN z AO na AS lub odwrotnie]
lub zaktualizować S.E.U.S. em


Może spróbować wgrać R3EG004 AO? Czy z wgrywaniem AO do AS wiążą się jakieś problemy?
  • 0

#13 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 12,110 posts
    • Time Online: 564d 18h 33m

Posted 10 October 2012 - 19:51

Soft AO jest przeznaczony dla telefonów ze starym hardware. Ty masz nowe hardware i musisz używać softu AS.
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | ?????? Sony Ericsson O?????

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#14 OFFLINE   sequantz

sequantz

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 13 posts
    • Time Online: 1d 18h 20m

Posted 11 October 2012 - 14:58

Udało się rozwiązać problem a zarazem wgrać w pełni działający soft R3EG004 AS - aparat fotograficzny działa ;)

Po Brązowy certyfikat odsyłam do użytkownika Jurij. Dziękuję i polecam ;)

Temat do zamknięcia.
  • 1

#15 OFFLINE   bartolinio3

bartolinio3

    Banned

  • Banned
  • 1,180 posts

Posted 11 October 2012 - 15:20

Problem został rozwiązany, a temat zamknięty. W razie innych problemów, proszę założyć nowy temat. Wszelkie reklamacje/uwagi /opinie/sugestie proszę zgłaszać do Redakcji Forum Sony.yt poprzez PW.
Posted Image


0 user(s) are reading this topic