Takie dłuższe podsumowanko ,używałem jej aż 3 tygodnie i sprzedałem z kilku powodów ale o tym później.Najpierw zacznę od plusów:
- długi czas pracy na baterii - przy 10h godzinach używania internetu w LTE było 80% baterii
- LTE
- Android 4.4(za wiele nie wniósł nowego w porównaniu do 4.3, który był przedtem jak i w kliku starszcyh modelach tj.T,V,SP,M)
i to chyba na tyle.Teraz przejdę do wad(te które mnie zraziły do tego modelu):
- ekran - duży, kolory ładne ale rozdzielczość 540x960 daje się odczuć.W porównaniu do starszej M ma gorszy ekran wg mnie.
- głośnik - jeśli słuchać samego głosu to jest ok ale muzykę zniekształca co zauważyłem, że z każdą aktualizacją było lepiej więc może bd jak w przypadku T gdzie dopiero na 4.3 grała głośniej i lepiej jakościowo jak i na głośniku i na słuchawkach.Tu tak samo starsza "eMka" spisuje się lepiej.
- aparat - niezbyt dobry,potrafiły występować szumy w zdjęciach zrobionych w dobrych warunkach oświetleniowych(słoneczny dzień)
- klawiatura - mała, niewygodna, działająca z opóźnieniem.Na tak duży telefon dali malutką klawiaturę, pisanie na niej było porównywalne do pisania na ekranowej w mini pro z tym,że tam nie było lagów przy kasowaniu czy przełączaniu się na tryb gdzie są cyfry i znaki dodatkowe.
- zbyt duże ramki - dużo wolnej niezagospodarowanej przestrzeni, spokojnie można było zrobić ją wielkości Xperii T przy takim samym ekranie.Te ramki może i się czepiam ale jakoś w nowych modelach wypadało by odchudzić,taki konkurent M2 - G2Mini ma 4,7 ekran ale jest ciut mniejsza do xperii T (brawo dla LG za kompaktowość).Przez to telefon staje się niewygodny w użytkowaniu a jeszcze gorzej przy noszeniu w kieszenii.Ale dla porównania Xperia E3 też dali duże ramki i dużo miejsca niepotrzebnego przez co jest większa od Xperii T a ma 4,5 ekran.
- Gry - o ile jakies takie proste działają dobrze tak np. GTA San Andreas klatkuje na średnich i płynniej można grać na low detalach.Dla porównania Xperia T na srednich działa lepiej niż na M2.
drobne bugi w sofcie np.na zablokowanym ekranie po przytrzymaniu włącznika włączał się dzwięk wiadomości sprawdzałem na innych M2 i M2 aqua i to samo występowało.
I to chyba na tyle.Być może gdybym przesiadał się z poprzednich modeli tj. wildfire s, mini pro czy arc s nie zauważyłbym tylu minusów ale z xperii T z flagowego modelu na średnią półkę nawet po 2 latach róznicy między nimi da się odczuć kompromisy.Ale wróciłem do T póki co zostanie przy niej na dłużej i zmienie jak będę musiał.Może do tego czasu w średniej półce pojawi się coś co ma ekran HD(była SP ale to starszy model i porównywalny do T więc bezsensu zmieniać) czy dobry głośnik.Albo lepiej na Z series.
Co do wyposażenia to też się nie popisali o ile ładowarka i kabel usb nie ma co narzekać tak na słuchawki już trzeba.Czy aż tak trudno dorzucić dokanałowe np mh650 albo mh610 ? Moim zdaniem nie a to by bardziej kuszące przy wyborze telefonu dla niektórych.Karty pamięci ani folii też nie ma co szukać.
Pytanie czy warto kupować ?Zależy kto czego wymaga.Teraz można je kupić w okolicach 500zł.W podobnej cenie można dostać Xperie Z,która mimo że ma półtora roku ma lepsze parametry i zapewnonią akutalizację do androida 5.0.
Teraz osobiście wolałbym xperie M gdyż jest zgrabniejsza, ma lepszy ekran i głośnik i wygodniej się pisze na niej.