To nie wszystko, na przykładzie W300 czy W800 świetnie widać, że oznaczenia softu mogą składać się z różnej ilości znaków:
W300:R9A035
R4EA031
W800:R1L002
R1BD001
Co więcej oznaczenia softów różnią się nie tylko, jak wspomniał
faflak, literkami a także cyferkami na końcu, lecz również cyfrą występującą bezpośrednio po "R".
Chcąc ustalić, który soft jest nowszy kierujemy się następującą zasadą:1. Najpierw sprawdzamy z ilu znaków składa się oznaczenie softu:
- mniej znaków - soft starszy
- więcej znaków - soft nowszy
Jeśli porównywane softy mają tyle samo znaków przechodzimy do punktu drugiego.2. Sprawdzamy cyfrę występującą po
"R" na początku oznaczenia - czym wyższy numer tym soft nowszy.
Jeśli softy mają taką samą cyfrę po "R" przechodzimy do punktu trzeciego.3. Sprawdzamy literę / litery występujące po
"R" i
cyfrze - kolejność alfabetyczna, sprawdzamy od lewej do prawej, czym dalsze tym soft nowszy.
Jeśli litery są takie same przechodzimy do następnego punktu.4. Na końcu sprawdzamy numer występujący po literach - czym wyższy tym soft nowszy.
A teraz zróbmy to na przykładach.
Chcę sprawdzić który soft do
W800 jest nowszy:
R1N035 czy R1BD001.R1N035 - sześć znaków
R1BD001 - siedem znaków - soft nowszy
Chcę sprawdzić, który soft do
K800 jest nowszy: R1KG001, R8BC004 czy R8BF003.
Oznaczenia składają się z tej samej ilości znaków. Sprawdzamy cyfrę po "R". Wybieramy soft z wyższą cyfra. W dwóch przypadkach cyfra jest taka sama, więc sprawdzamy w nich litery.
R1KG001
R8BC004
R8BF003 - wyższa cyfra i litery - soft nowszy
Chcę sprawdzić, który soft do W910 jest nowszy: R1ED003, R1FA035 czy R1FA037. Sprawdzamy cyfrę po "R". Cyfra jest wszędzie taka sama, więc sprawdzamy litery. Wybieramy dalsze. W dwóch przypadkach są takie same więc sprawdzamy w nich numer występujący po literach.
R1ED003R1FA035R1FA037 - dalsza litera i wyższy numer - soft nowszy
W Androidzie jest podobnie, kolejno od lewej sprawdzamy cyfry i litery - wyższe oznaczają nowszy soft.
Edited by not found, 16 September 2013 - 09:55.