Wyłączanie się telefonu + problemy z taśmą.
#1 OFFLINE
Posted 07 April 2013 - 21:00
Mam problem z moim w910i. Otóż gdy go nabyłem miał mieć jedynie pęknięty wyświetlacz. Problemy były już z ładowaniem/odpaleniem. Wyglądalo to tak, że często przy podłączaniu ładowarki nic się nie dzialo tylko na sekundę mrugnęła czerwona dioda w okolicach klawisza "zielona słuchawka". Dodatkowo nawet jak już udalo sie naładowac baterię, to był problem z uruchomieniem. Otóż trzeba było wyjmować i wkładać baterię itd itd. I kiedyś po "nastej" próbie się odpalił. Oddałem go do zaprzyjaźnionego serwisu, gdzie mieli mi zdiagnozować telefon. W naprawie wymienili mi taśmę wyświetlacza i sam wyświetlacz. Po odebraniu telefonu z naprawy wciąż mam kilka problemów.
1. Telefon czasem się wyłącza. Dzieje się to najczęściej przy podłączaniu/odłączaniu czegoś do gniazda ładowarki. Ostatnio to tylko w takich przypadkach. No zdarzyło sie raz jeszcze że po odłączeniu słuchawek telefon podziałał jeszcze chwilę i się wyłączył
2. Wciąż czasem ciężko odpalic telefon. Jednego dnia przez cały dzień nie chciał odpalić mimo wyjmowania/wkładania baterii itd. Zmienilem nawet baterię na na pewno sprawną (przełożona na chwile z w20i kumpla) i też nie chciał się wogóle włączyć. Podłączałem ładowarkę to było to samo co kiedyś. Tj. czerwona dioda na sekundę i zero reakcji. Odkryłem że jest tylko jeden dość "nietypowy" sposób na odpalenie tego telefonu w takim wypadku. Otóz trzeba kilka razy klepnąc go w tył w okolice aparatu. Wtedy odpali za pierwszym razem
3. Wydaje mi się, że serwis coś spaprał przy wymianie taśmy. Otóż obydwa aparaty mają dziwne kolory. Tylny aparat nie zapisuje nawet zdjęć. Pojawia się na sekundę napis "Zapisywanie" i znika, a po zdjęciu ani śladu. Poza problemem z aparatami jest jeszcze problem z sliderem. Tzn. nie wykrywa mi kiedy jest zasunięty a kiedy nie. Cały czas telefon "mysli" że telefon jest rozsunięty. Przez to nie blokuje mi się klawiatura po zasunięciu telefonu.
Prosiłbym was o pomoc w zdiagnozowaniu problemów. Najbardziej zależy mi na problemie nr.1 bo jest to trochę uciążliwe jak nie zauważę że telefon się wyłączyl.
Pozdrawiam.
#2 OFFLINE
Posted 07 April 2013 - 22:48
#3 OFFLINE
Posted 07 April 2013 - 22:56
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service
Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij
#4 OFFLINE
Posted 07 April 2013 - 23:02
Poza tym nie ma co narzekać na nich. Wszystko robili mi po kosztach. Za nową taśmę i używany (ale Oryginalny) wyświetlacz + zdjęcie simlocka dałem razem zaledwie 50zł, gdzie od nich słyszałem, że sam NOWY oryginalny wyświetlacz to 80zł. Ale jak zobaczyli moja mine to powiedzieli "spokojnie, znajde jakąś używke to dasz mi z 3 dyszki za niego".
@jurij - Kolory aparatu to wg mnie taśma. Bo oby-dwa aparaty mają identycznie spaprane kolory. Co do zapisywania zdjęć, to pewnie soft albo tez coś z tą taśmą.
slider (wykrywanie zasunięcia/rozsunięcia telefonu) to podobno jakiś magnesik mógł wypaść czy coś. To prawda? Bo to może byc prawdopodobne.
A wyłączanie to na 99% zwarcie na FP. Chociaz też zdarza się to dość żadko. Zazwyczaj jak podłączam to jest w porządku. Ale staram sie to robic mega delikatnie
Aa i ja się telefonu nie tykam. Owszem znam sie coś tam na SE z tamtego okresu (miałem mase k800, k750, w200, k510, k310 itd itd.) ale od zawsze boję się ruszać sliderów. Przy moich zdolnościach manualnych kończy się to dodatkowymi uszkodzeniami :F
Jutro (w sumie już dzisiaj) zaniosę telefon do tego serwisu. Opiszę im objawy i zostawie telefon do sprawdzenia. mam tylko nadzieję, że obejdzie sie bez kosztów bo i tak jeszcze jestem im dłuzny za ten wyswietlacz i tasme.
#5 OFFLINE
Posted 07 April 2013 - 23:12
Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij
#6 OFFLINE
Posted 07 April 2013 - 23:22
A telefon może i bym rozebrał, ale teraz mi się zdecydowanie nie chce, a jutro z rańca idzie do serwisu. Więc trochę za późno założylem temat
Btw. To prawda, że na A2 sim-lock jest zdejmowany "stale" ? Bo w serwisie zdjęli mi simlocka w kilka sekund po kablu, nie dotykając nawet komputera po podłączeniu fona. Myślałem, ze to patch na sim-locka w takim razie, ale ktoś mi napisał, ze moge spokojnie flashować telefon i sim-lock nie wróci...
#7 OFFLINE
Posted 08 April 2013 - 00:01
#8 OFFLINE
Posted 08 April 2013 - 13:27
#9 OFFLINE
Posted 08 April 2013 - 20:09
Bartq92 - Możliwe, że również masz rację. W tym telefonie nie wykluczam nawet tego, mimo że od nowości nie był dużo używany (czas rozmów ledwie 35 godzin, który jest na 1000% prawdziwy )
EDIT: Zmiana softu wyleczyła całkowicie aparaty. Kolory wróciły do normy i zdjęcia/wideo się zapisują
Edited by Quake96, 08 April 2013 - 22:37.