Od momentu wprowadzenia modelu Xperia X10 przez Sony Ericssona, czyli odkąd Android zagościł w produktach SE na dobre, przeczytałem na różnych forach internetowych tysiące postów, w których użytkownicy rzucali pod adresem producenta inwektywami, że opóźnia się z wprowadzeniem najnowszej wersji systemu, że nie dba o użytkowników wprowadzając do sprzedaży produkty ze starą wersją systemu i tak dalej. Wielu użytkowników wściekało się z niecierpliwości, kiedy aktualizacja będzie dostępna dla ich numeru SI. I niemal zawsze zadawałem sobie pytania: skąd taka nerwowa atmosfera? Czemu ludziom tak zależy na aktualizacji? O co cały ten hałas? W końcu nabyłem Xperię pro, aby między innymi wyjaśnić i tę zagadkę. Zakupiłem urządzenie z zainstalowanym najnowszym Androidem Gingerbread w wersji 2.3.4 kompilacja 4.0.A.2.0.62. Używałem tego systemu przez kilka dni, aby się z nim zapoznać. Potem z ciekawości zainstalowałem najnowszą wersję systemu Google Android Ice Cream Sandwich 4.0.4 kompilacja 4.1.B.0.587 i przez kilka godzin testowałem możliwości nowej wersji. Niniejsze małe porównanie ocenię z punktu widzenia użytkownika, dla którego liczy się wygląd i funkcjonalność (użyteczność) systemu operacyjnego. Dodam, że wcześniej nie korzystałem z systemu Android na co dzień i są to wrażenia "na gorąco".
A oto co nam mówi o Androidzie ICS ciocia wikipedia:
- obsługa procesorów dwurdzeniowych i rozdzielczości
w telefonach - optymalizacja dla procesorów TI OMAP 4
- interfejs Holo (z nową czcionką Roboto), możliwość zastąpienia przycisków obsługi gestami
- nowy menedżer zadań
- edytor zdjęć
2.0
2.0- Android Beam
- Obsługa sprzętowej akceleracji interfejsu
- Wbudowany edytor grafiki
- Łatwiejsze tworzenie folderów na ekranie domowym (metoda przeciągnij i upuść)
- Nowa metoda odblokowywanie: Face Unlock (polega na rozpoznawaniu twarzy)
- Usprawniona aplikacja aparatu
- naprawa błędów
- poprawa stabilności
- przyśpieszenie działania kamery
- płynniejsza animacja rotacji ekranu
Android 2.3.4 Gingerbread.
GB.png 553.1K 12 downloads
1. Menu
GB Menu.png 318.14K 14 downloads GB Home.png 291.77K 9 downloads GB motywy.png 74.96K 14 downloads
2. Ustawienia / menu serwisowe.
GB Power.png 97.34K 8 downloads GB Ustawienia.png 89.07K 8 downloads GB Service.png 39.85K 7 downloads
3. Walkman, aparat,galeria, wideo.
GB Walkman.png 119.31K 8 downloads GB korektor.png 88.15K 7 downloads GB Aparat.png 46.17K 8 downloads GB Aparat 2.png 61.68K 7 downloads GB Galeria.png 306.39K 8 downloads GB video.png 15.59K 9 downloads
4. SMS, kontakty, telefon.
GB sms.png 47.32K 8 downloads GB kontakty.png 136.36K 7 downloads GB telefon.png 67.14K 6 downloads
Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
ICS.png 296.2K 9 downloads ICS 2.png 36.8K 9 downloads
1. Menu.
ICS Menu.png 277.5K 14 downloads ICS motywy.png 70.66K 10 downloads
2. Ustawienia / menu serwisowe.
ICS menu serwisowe.png 60.39K 8 downloads ICS pamięć.png 117.66K 7 downloads ICS Ustawienia 1.png 281.33K 10 downloads ICS Ustawienia 2.png 297.36K 7 downloads Ustawienia 3.png 279.52K 5 downloads ICS Ustawienia 4.png 291.1K 4 downloads
3. Walkman, aparat,galeria, wideo.
ICS Aparat 1.png 477.42K 7 downloads ICS Aparat 2.png 228.74K 6 downloads ICS Galeria.png 433.51K 6 downloads ICS video.png 440.79K 5 downloads ICS Walkman.png 193.28K 9 downloads ICS Walkman 2.png 253.99K 7 downloads
4. SMS, kontakty, telefon.
ICS sms.png 129.27K 8 downloads ICS kontakty.png 145.93K 8 downloads ICS telefon.png 305.94K 6 downloads
Podsumowanie - moje prywatne spostrzeżenia.
Po przesiadce z Androida 2.3.4 Gingerbread na 4.0.4 Ice Cream Sandwich:
- nie zauważyłem drastycznych zmian w płynności działania telefonu,
- nie zauważyłem znacznego poprawienia żywotności baterii,
- po włączeniu telefonu zamiast animacji Sony Ericsson jest animacja Sony,
- zauważyłem zmienione ikony. Regulacje głośności, pasek postępu wideo są cieniutkie, z dużą kropką w kolorze cyjanu, co widać na screenach. Niektóre ikony są inne, niektóre nazwy aplikacji zostały zmienione np. Galeria nazywa się Galeria Xperia.
- podczas ładowania baterii ikonka baterii nie jest animowana. Na wersji Gingerbread jest animowana.
- aby zrobić screen shot, trzeba przytrzymać przycisk power + volume down. Na GB wystarczy sam power i wybranie opcji screenshot. Co ciekawe na GB nie widać obrazu wideo, ale zapewniam Was, że jakość odtwarzanych filmów jest równie znakomita.
- W aplikacjach typu Walkman czy Galeria nie widać różnicy. Zdjęcia wyświetlane są w doskonałej jakości, zmiana zdjęć następuje płynnie, powiększanie także. Walkman gra równie świetnie w obu przypadkach, korektor jest taki sam. Menu aparatu jest inne, co widać na screenach. Ale żadnych nowych funkcji nie ma. Ot, inny układ ikonek.
- Menu ustawień w ICS jest podzielone na grupy, ma inne tło. Ale czy jest lepsze? Jest inne. Na GB wszystko jest również czytelne i łatwe w przyswojeniu i optymalizacji pod własne preferencje.
- SMS-y bez zmian. Kontakty i telefon widzicie na screenach. Jedyną różnicą w komunikacji jaką zaobserwowałem, to dymki w Google Talk na wersji GB wyświetlane są jednakowo, na ICS wpisy rozmówcy są z jednej strony, własne z drugiej. Ot, kosmetyka.
- Gry. Jedna z kluczowych kwestii. W końcu kupujemy smartphone po to, aby się komunikować, ale także po to, by dostarczał rozrywki. Na Gingerbread wszystko działa jak należy. Od Angry Birds po GTA III na maksymalnych detalach i ustawieniach. Na ICS Angry Birds co prawda działa, Ale GTA III klatkuje, a po 2-3 minutach gry ekran zostaje zamrożony lub miga w szaleńczym tempie, z głośnika wydobywają się piski, brak reakcji na klawisze - pomaga jedynie wyjęcie i włożenie baterii. Tutaj Sony dało plamę po całości.
Pobawiłem się trochę tym ICS i wróciłem do Gingerbread'a. Dla mnie jak już mówiłem system operacyjny ma być przyjazny użytkownikowi, ale co najważniejsze funkcjonalny. Jeśli któreś z zastosowań, dla których kupiłem nowy telefon, zwyczajnie nie działa na najnowszej dostępnej wersji systemu Android, to jaki jest sens korzystania z takiego systemu? W moim odczuciu nie ma. Mam nadzieję że to krótkie porównanie przyda się wszystkim posiadaczom Xperii z 2011 roku, którzy zastanawiają się czy zaktualizować swój telefon, bo podejrzewam że na wszystkich modelach zmiany prezentują się podobnie. Jeśli macie jakieś pytania, to możecie śmiało zadawać lub dzielić się własnymi spostrzeżeniami na temat różnic w obu systemach.
Pozdrawiam,
Jurij