[Rozwiązany] Root 0.62 bez utraty danych ?
#1 OFFLINE
Posted 21 October 2012 - 08:23
#2 OFFLINE
Posted 21 October 2012 - 08:39
tak jak w temacie. czy mając stockowy 0.62 mogę go jakoś zrootować nie tracąc danych ? lub wykonać jakoś ich kopię zapasową ? znam 2 metody na root tego systemu - powrót do 0.42 , root i aktualizacja przez wifi lub odblokowanie bootloadera i wgranie roota przez fastboot. czy ktoś zna inną metodę rootowania tej wersji ? bez przechodzenia na ICS oczywiście.
We flash toolu możesz odznaczyć opcje "Wipe user data" oraz "Wipe Cache" i wtedy nie stracisz danych, ale w razie czego możesz zabezpieczyć się kopią zrobioną np. w programie My backup pro.
Edited by jack79, 21 October 2012 - 08:39.
#3 OFFLINE
Posted 21 October 2012 - 10:46
edit. Robi ale tylko aplikacje - bez danych.
tylko pytanko inne - gdzie we flashtool'u jest miejsce w którym mogę odznaczyć opcje Wipe user data oraz Wipe Cache ? dodam że mam najnowszego flashtoola. może w którejś ze starszych wersji mam szukać ? jeśli tak to w której ?
Edited by Morning, 21 October 2012 - 14:08.
#4 OFFLINE
Posted 22 October 2012 - 09:18
a czy My backup pro robi kopię aplikacji bez roota ?
edit. Robi ale tylko aplikacje - bez danych.
tylko pytanko inne - gdzie we flashtool'u jest miejsce w którym mogę odznaczyć opcje Wipe user data oraz Wipe Cache ? dodam że mam najnowszego flashtoola. może w którejś ze starszych wersji mam szukać ? jeśli tak to w której ?
Ja akurat normalnie zrobiłem kopię aplikacji i danych typu kontakty, wiadomości itp. być może masz wersję lite. A co do Wipe to aktualnie mam wersję 0.9.8.0 i tam jest taka opcja tak samo jak w tej starszej wersji, tylko o prostu musisz wcześniej wybrać ROM i tyle
#5 OFFLINE
Posted 22 October 2012 - 12:15
chodzi o aktualizację do 0.62Z tego co pamiętam, to nie zrobisz aktualizacji z 2.3.4 do 4.0.4 poprzez OTA.
samych "suchych" aplikacji czy z danymi ?Ja akurat normalnie zrobiłem kopię aplikacji
#6 OFFLINE
Posted 22 October 2012 - 12:33
chodzi o aktualizację do 0.62
Pomyśl logicznie, aktualizację robi się do najnowszej wersji systemu a nie dowolnej archiwalnej Jeśli program wykryje że coś grzebałeś w telefonie to w ogóle nie zrobi aktualizacji, a jeśli nic nie grzebałeś to zrobi aktualizację do najnowszej wersji czyli Androida 4.0.4 ICS z końcówką 587
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service
Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij
#7 OFFLINE
Posted 22 October 2012 - 17:40
#8 OFFLINE
Posted 22 October 2012 - 19:30
chodzi o aktualizację do 0.62
samych "suchych" aplikacji czy z danymi ?
Chodzi ci o kopię aplikacji wraz z danymi aplikacji ? Bo jeśli tak to My backup pro ma taką opcję, ale jak chcesz to poszukaj innych programów z tego typu
#9 OFFLINE
Posted 25 October 2012 - 13:32
#10 OFFLINE
Posted 28 October 2012 - 11:47
--------------------------------------------------------------- Easy rooting toolkit (v4.0) created by DooMLoRD using exploit zergRush (Revolutionary Team) Credits go to all those involved in making this possible! --------------------------------------------------------------- [*] This script will: (1) root ur device using latest zergRush exploit (21 Nov) (2) install Busybox (1.18.4) (3) install SU files (binary: 3.0.3 and apk: 3.0.6) (4) some checks for free space, tmp directory (will remove Google Maps if required) [*] Before u begin: (1) make sure u have installed adb drivers for ur device (2) enable "USB DEBUGGING" from (Menu\Settings\Applications\Development) (3) enable "UNKNOWN SOURCES" from (Menu\Settings\Applications) (4) [OPTIONAL] increase screen timeout to 10 minutes (5) connect USB cable to PHONE and then connect to PC (6) skip "PC Companion Software" prompt on device --------------------------------------------------------------- CONFIRM ALL THE ABOVE THEN Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz . . . --- STARTING ---- --- WAITING FOR DEVICE * daemon not running. starting it now on port 5037 * * daemon started successfully * --- creating temporary directory mkdir failed for tmp, File exists --- cleaning rm failed for *, No such file or directory --- pushing zergRush failed to copy 'files\zergRush' to '/data/local/tmp/./zergRush': Permission deni ed --- correcting permissions Unable to chmod /data/local/tmp/zergRush: No such file or directory --- executing zergRush ./data/local/tmp/zergRush: not found --- WAITING FOR DEVICE TO RECONNECT if it gets stuck over here for a long time then try: disconnect usb cable and reconnect it toggle "USB DEBUGGING" (first disable it then enable it) --- DEVICE FOUND --- pushing busybox failed to copy 'files\busybox' to '/data/local/tmp/./busybox': Permission denied --- correcting permissions Unable to chmod /data/local/tmp/busybox: No such file or directory --- remounting /system /data/local/tmp/busybox: not found --- checking free space on /system failed to copy 'files\makespace' to '/data/local/tmp/./makespace': Permission de nied Unable to chmod /data/local/tmp/makespace: No such file or directory ./data/local/tmp/makespace: not found --- copying busybox to /system/xbin/ /data/local/tmp/busybox: cannot open for read: No such file or directory --- correcting ownership Unable to chmod /system/xbin/busybox: No such file or directory --- correcting permissions Unable to chmod /system/xbin/busybox: No such file or directory --- installing busybox /system/xbin/busybox: not found rm failed for /data/local/tmp/busybox, No such file or directory --- pushing SU binary failed to copy 'files\su' to '/system/bin/su': Read-only file system --- correcting ownership Unable to chmod /system/bin/su: No such file or directory --- correcting permissions Unable to chmod /system/bin/su: No such file or directory --- correcting symlinks rm failed for /system/xbin/su, Read-only file system link failed Read-only file system --- pushing Superuser app failed to copy 'files\Superuser.apk' to '/system/app/./Superuser.apk': Read-only file system --- cleaning rm failed for *, No such file or directory --- rebooting ALL DONE!!! Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz . . .
telefon robi reboot i dalej nie ma roota. próbowałem zatrzymywać serwer adb, wyłączać antywirusa, zmieniać sterowniki (może tu poległem - pobierałem stery ale nie było w nich żadnych plików instalacyjnych i nie wiedziałem jak je zainstalować). może wie ktoś co z tym zrobić ? ps. próbowałem rootować na 2 komputerach i na obu nic. może muszę odinstalować jakieś stery (wcześniej miałem LG GT540 który też wymagał adb i specjalnych sterowników) lub usunąć coś ? bo szukałem w google ale nic nie znalazłem.
#11 OFFLINE
Posted 29 October 2012 - 15:41
#12 OFFLINE
Posted 29 October 2012 - 18:51
#13 OFFLINE
Posted 30 October 2012 - 06:49
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
#14 OFFLINE
Posted 30 October 2012 - 18:48
podrzuci ktoś link do 0.42 którego udało się zrootować lub 0.58 ?
Edited by Morning, 30 October 2012 - 19:01.
#15 OFFLINE
Posted 30 October 2012 - 18:56
#16 OFFLINE
Posted 30 October 2012 - 19:33
#17 OFFLINE
Posted 30 October 2012 - 19:43
#18 OFFLINE
Posted 30 October 2012 - 21:10
INFO - <- This level is successfully initialized INFO - Flashtool Version 0.9.8.0 built on 2012-10-01 19:35:32 INFO - You can drag and drop ftf files here to start flashing them INFO - Device connected with USB debugging on INFO - Connected device : LT18 INFO - Installed version of busybox : N/A INFO - Android version : 2.3.4 / kernel version : / Build number : 4.0.2.A.0.58 INFO - Decrypting C:\Flashtool\custom\root\ZergRush\zergrush.tar.uue.enc to C:\Flashtool\custom\root\ZergRush\zergrush.tar.uue INFO - Pushing C:\Flashtool\custom\root\ZergRush\zergrush.tar.uue to /data/local/tmp INFO - Pushing C:\Flashtool\.\devices\LT18\busybox\1.19.0\busybox to /data/local/tmp/busybox ERROR - failed to copy 'C:\Flashtool\.\devices\LT18\busybox\1.19.0\busybox' to '/data/local/tmp/busybox': Not a directory
czyli PRÓBA roota przez FT. konsola DooMLoRD'a dalej pokazuje to samo. FT też (pokazywał to też wcześniej). jakieś pomysły ?
#19 OFFLINE
Posted 30 October 2012 - 21:45
#20 OFFLINE
Posted 31 October 2012 - 06:32
2. Aplikacje>nieznane źródła.
3. Dla programistów>debugowanie USB. pkt. 2i3 ma być zaznaczony.