Sony Ericsson Zylo?
Video Recenzja:
http://www.youtube.com/watch?v=PnZr_d1f1OI&feature=feedu
Recenzja elektroniczna:
Pierwsze moje wrażenie:
Telefon jest sprzedawany w bardzo małym opakowaniu, z bardzo dobrze uwidocznionymi funkcjami telefonu:
Z związku z tym że pudełko jest małe znajdziemy tam jedynie kilka papierków, słuchawki, ładowarkę i telefon. Niestety nie dostaliśmy w zestawie ani karty pamięci ani kabla USB.
Co w pudełku:
Po otworzeniu znajdziemy:
- Telefon Zylo?
- Kartę gwarancyjną
- Instrukcję w języku polskim
- Reszta mniej ważnych papierków
- Słuchawki wyglądem przypominające HPM-62
- Ładowarkę
- Baterię
Wygląd zewnętrzny:
Telefon rozmiarami przypomina W715, lecz według mnie jest nieco lżejszy (103.0 x 52.0 x 16.0 mm) i waży 115g.
- Telefon został wykonany z po części plastiku bardzo wygodnego oraz metalu.
- Tylna część jak i przednia bardzo miła w dotyku, klawisze bardzo wygodnie się obsługuje.
- Bok telefonu jest wykonany z metalu.
Tył telefonu przedstawia jedynie obiektyw kamery 3.2MPix, oraz logo Walkman.
Przód telefonu, duży wyświetlacz o rozdzielczości 240x320 2,6 cala oddający bardzo dobrze kolorystykę, wygodny w działaniu D-PAD oraz nieco blisko ulokowane dwa softkeye ? za blisko klawiszy kierunkowych. Niestety nie posiada on kamery do wideokonferencji, i w takim przypadku będziemy musieli używać tylnej.
Z prawego boku ujrzymy umieszczone klawisze do podgłaszania/ściszania oraz przycisk służący za robienie zdjęć oraz przycisk WALKMAN.
Z lewej strony logo walkman, oraz wejście Fast Port
Oprogramowanie, rozrywka, inne:
Telefon stoi na najnowszej platformie DB3350 A2, i działa bardzo dobrze, płynność telefonu wywyższa telefony ze starszej generacji A2 (DB3150) choć i te z DB3210 też praktycznie mogą dorównać Zylo? - w trakcie słuchania muzyki nie ma jakichkolwiek problemów z pisaniem SMSów, graniem i innymi czynnościami, menu jest płynne nic się nie zawiesza.Natomiast jeżeli chodzi o jakieś wynikłe zmiany pomiędzy DB3210<>DB3350 są takie że zwiększono (dodano) więcej animacji, wprowadzono style w odtwarzaczu (nie tylko w seriach Walkman), oraz dodano kilka nowych funkcji (o tym później)
Telefon na pulpicie posiada tzw. Widgety, ponieważ że mój telefon jest z sieci Plus GSM i po części zdebrandowany znajdziemy tam jedynie Walkmate oraz Music Genie ? oczywiście wszystko można wyłączyć.
Menu telefonu, chodzi bardzo płynnie i jest nam znane z wcześniejszych telefonów A2, zostały jedynie zmienione ikony na nowsze.
Rozrywka- W rozrywce oprócz standardowych aplikacji takich jak TrackID? czy Usług lokalizacyjnych znajdziemy PlayNow? odnoszący się do ich strony WWW. Nie znajdziemy natomiast ani PhotoDJ? ani VideoDJ? ani MusicDJ?
Aparat ? no tutaj jakość zdjęć wykonywana matryca 3.2MPix bez funkcji ostrości pozostawia wiele do życzenia, menu standardowe z nie cyber-shotowych modeli ? oprócz jednej funkcji ? Trybu pomiaru światła. Natomiast co do wideo jestem mile zaskoczony ? telefon nagrywa filmy w formacie VGA (640x480) w MP4 z kodekiem audio AAC ? jakość filmów jest na poziomie około 26fps.
Wiadomości ? nie zmienione praktycznie nic oprócz ogólnego wyglądu ?rozmów? reszta taka sama jak na DB3210
Multimedia i radio ? znane nam z całej platformy A2 pozostawiają w tyle resztę, wyjątkowo szybkie, bez większych zacinek. Funkcja autorotacji działa bezproblemowo. Natomiast radio na DB3350 zostało wrzucone w FS, zmieniła się nieco animacja wyszukiwania i dodawania stacji, niestety dalej aby słuchać radia musimy mieć słuchawki.
Kontakty ? znane nam z Yari
WALKMAN ? Główny ?bajer? całego telefonu, bardzo miłe dla oka animacje, dodane ?style? walkman ? bez najmniejszego spowolnienia umilają odsłuchiwanie, opcja ?więcej tego? umożliwia bezpośrednie wyszukiwanie utworów danego artysty, rodzaju muzyki itp. Natomiast dając D-PAD w górę przenosimy się bezpośrednio do ?więcej tego?, dając D-PAD w dół mamy ciekawie zrobioną listę odtwarzania
Nie zapomnijmy o Clear Audio Experience które również się znajduje jak i obsługi formatu FLAC
Telefon na słuchawkach HPM-77 gra bardzo dobrze, dźwięk jest "krystaliczny" , basy i soprany wyraźne. Głośnik również nie do zarzucenia - słychać wydobywający się bass lecz na standardowej akustyce nieco cichy.
Połączenia ? Standardowe
Organizator i ustawienia ? miejscami zamienione alarmy, aplikacje i menadżer plików. Dodano opcję ?przesyłanie plików? czyli po prostu menadżer pobierania z wbudowanej przeglądarki. W ustawieniach zamiast zakładek mamy listę, w ogólnych znajdziemy ?antywirus? który teoretycznie ma zapewnić ochronę telefonu przed wirusami. Nie doszukałem się opcji dodania zegara na ?większy rozmiar?
Telefon posiada Flash Lite 3.0 w telefonie wbudowane są 3 ja natomiast dograłem jeszcze kilka.
Co do łączności to telefon łączy się w sieciach GPRS/EDGE/HSDPA/HSUPA oraz Bluetooth 2.1 z opcją A2DP, niestety nie posiada WiFi ani AGPS.
W telefonie zrezygnowano z kart pamięci typu M2 i zastosowano MicroSD? związku z tym że nie mogę przełożyć 8GB M2 do Zylo? część użytkowników będzie zmuszona dokupienia osobno karty pamięci zwłaszcza jeżeli nie była w zestawie.
Zalety:
- Szybkość
- Walkman 4.0
- Wygodny w użytkowaniu
- Duży, wyraźny wyświetlacz
- Czujnik ruchu
- Brak WiFi
- Brak AGPS
- Użycie kart MicroSD w niejakich przypadkach może spowodować dokupienie/przesiadkę pamięci z M2
- Mega awaryjny - taśma wyświetlacza w większości przypadków jest do wymiany w starszych modelach produkcyjnych
Porównanie do W715:
Zdjęcia wykonane telefonem (3.2MPix):
Nowe foty wykonane telefonem:
Filmik nagrany Zylo:
http://www.youtube.com/watch?v=I315gdH28VI
Całość recenzji jest wykonana przeze mnie, zabraniam kopiowania na inne fora bez mojego pozwolenia, zdjęcia telefonu i inne są wykonane przeze mnie.
Uwaga recenzja skopiowana z CSE może brakować kilka zdjęć.