Neo V data produkcji 12w15
Posted 04 May 2012 - 10:50
Właśnie przenoszę swój numer z orange do sieci Plus.
Byłem dzisiaj w salonie w celu złożenia wniosku, zapoznania się z ofertą oraz obejrzenia telefonów.
Od jakiegoś czasu przyglądam się telefonowi SE neo V.
Dużo czytam na temat modyfikacji, odblokowanie i dowiedziałem się, że modele wyprodukowane w kwietniu tego roku oraz nowsze (12w14 i w górę) posiadają jakieś zabezpieczenie, które uniemożliwia odblokowanie telefonu metodą Test pina.
Sprawdziłem oferowane telefony w 3 salonach plusa, i wszystkie SE były z nowych dostaw. Data produkcji 12w15.
Czy da się z takim telefonem cokolwiek zrobić? Warto go wziąść mając nadzieję, że lada dzień znajdą sposób na te zabezpieczenie?
pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Posted 04 May 2012 - 10:55
Nie testpin, tylko testpoint

Posted 04 May 2012 - 11:02
"Mam złą wiadomość dla tych którzy będą chcieli odblokować telefon metodą testpoint:
Jeżeli nasz telefon został wyprodukowany w kwietniu 2012 (12w14) lub w następnych miesiącach to najprawdopodobniej nie uda wam się odblokować telefon metodą test point z powodu wprowadzenia nowy zabezpieczeń w telefonie. Jeśli mam nowe zabezpieczania to przy próbie odblokowaniu ujrzymy:
PROCESSING ...
REMOVE TESTPOINT NOW, THEN PRESS "READY"
qcReceivePacket: can't get packet start."
może ktoś potwierdzić, lub obalić tą informację?
Edited by Uriuk, 04 May 2012 - 11:02.
Posted 04 May 2012 - 11:10
P.S. Ale przecież Plus nie zakłada już simlocków? Czy może zakłada na nowo? Dowiedz się w salonie i daj znac

Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service
Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Private Message: Jurij
Posted 04 May 2012 - 11:12
Posted 04 May 2012 - 11:13
BTW. Musisz sobie zadać pytanie czy odblokowanie bootloadera na pewno jest Ci potrzebne

Posted 04 May 2012 - 11:14
Edited by Uriuk, 04 May 2012 - 11:14.
Posted 04 May 2012 - 11:19
Pytałem się i w Plusie simlocków nie zakładają.
No to nie ma problemu

Mamy rozumieć, że bierzesz telefon w abonamencie? Jeżeli nie to na allegro uda Ci się coś wyrwać z tamtego roku. Ja kupiłem telefon z odblokowanym bootloaderem metodą testpoint.
BTW. Musisz sobie zadać pytanie czy odblokowanie bootloadera na pewno jest Ci potrzebne
Bootloader można przecież odblokować oficjalną metodą, dostępną na stronie developerów Sony, kosztem utraty gwarancji...
Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Private Message: Jurij
Posted 04 May 2012 - 11:26

Posted 04 May 2012 - 11:27
Gwarancja jest błogosławieństwem. Mam takie szczęście do sprzętu, że wszystko muszę po 2 razy wysyłać na naprawę.
Edited by Uriuk, 04 May 2012 - 11:29.
Posted 04 May 2012 - 11:40
Testpointem jak się odblokuje to tez się traci gwarancję. Tylko przy testpoincie można przywrócić gwarancje, a u producenta już nie. Mało tego, jak się odblokuje u producenta to nie działa TrackID i aktualizacja przez OTA.
Niestety nie masz racji. Jak się serwisant uprze, to Ci udowodni że grzebałeś w telefonie nieautoryzowanym oprogramowaniem i Ci anuluje gwarancję. Poza tym jak nie masz backupu, to testpoint Ci nie pomoże, bo nie przywrócisz telefonu do stanu pierwotnego.
Kolega Phillix mnie uprzedził. o to samo mi chodzi.
Gwarancja jest błogosławieństwem. Mam takie szczęście do sprzętu, że wszystko muszę po 2 razy wysyłać na naprawę.
No to w takim razie nie baw się z bootloaderem tylko używaj telefonu na gwarancji

Posted 04 May 2012 - 12:54
Niesmak pozostaje.
Właśnie na Allegro szukam telefonu. Znalazłem ciekawą ofertę z sieci Play. telefon kupiony w styczniu tego roku. Wiec nie będzie problemu z odblokowaniem. Pytanie czy telefon z Play posiada brandowany w jakikolwiek soft czy można powiedzieć, że jest czysciutki?
Posted 04 May 2012 - 14:20

Pytanie czy telefon z Play posiada brandowany w jakikolwiek soft czy można powiedzieć, że jest czysciutki?
Podobno Play nie branduje, a jeżeli będzie soft brandowany to można go "oczyścić" poprzez wgranie na nowo oprogramowania przez Wotana albo PCC.

Posted 04 May 2012 - 14:21
Kupiłem telefon Neo V na allegro. Tel był kupiony w salonie Plus w styczniu tego roku . data produkcji 11w50:). kompletnie nie modzony, blokady nie były ściągane. więc testpoint w ruch

Posted 04 May 2012 - 14:25

Posted 04 May 2012 - 14:41
Tylko pamiętaj, żeby zapisać backupa testpointa
pozdro!
Testpoint to punkt na płycie, który należy połączyć kablem z gnd, najlepiej minusem na płycie od baterii.
Już sobie poradziłem.
Kupiłem telefon Neo V na allegro. Tel był kupiony w salonie Plus w styczniu tego roku . data produkcji 11w50:). kompletnie nie modzony, blokady nie były ściągane. więc testpoint w ruch![]()
Skoro napisałeś wcześniej, że Plus nie zakłada simlocków, to nie wiem o jakich blokadach piszesz

Posted 04 May 2012 - 14:42
W kilku miejscach było wspomniane o backupie, ale nigdzie nie doczytałem w którym momencie się go robi.
Posted 04 May 2012 - 16:46
Właśnie miałem się o to zapytać.
W kilku miejscach było wspomniane o backupie, ale nigdzie nie doczytałem w którym momencie się go robi.
Ja korzystam tylko i wyłącznie z Setoola, na temat innych programów się nie wypowiem. W Setoolu wystarczy zaznaczyć signed mode i dokonać identyfikacji telefonu - backup zostanie zrobiony automatycznie.
Edit: Gwoli ścisłości, z tego co ludzie piszą wynika że nawet w modelach z 3 tygodnia 2012 roku sa nowe zabezpieczenia, więc trzeba założyć, że po przejęciu udziałów Ericssona Sony polepszyło zabezpieczenia i trzeba czekać na nowe solucje

Posted 07 May 2012 - 20:06
Btw. Pamiętam, że gdy kupowałem K750i, zawsze kierowałem się, żeby był on z, wtedy jeszcze, Ery. Bodajże, była to sprawa z CID'em

Posted 07 May 2012 - 21:14
Dodam, że macie mylne zdanie odnośnie sim-locka od telefonów z Plusa. To zależy, mogę kupić Neo V w przystępnej cenie, telefon z plusa i o dziwo ma sim-locka na PLUS. Z tego co mi wiadomo, najsłabsze zabezpieczenia wprowadza T-Mobile, Plus i Play.
Oświeć nas, o Wielki Unlockerze, czymże się różnią simlocki z Plusa od innych simlocków? I jakież to tajemne prawidła czynią simlocki z Plusa silniejszymi i potężniejszymi, od tych zakładanych przez innych operatorów?