To są dwa kompletnie różne telefony.
Podstawowa różnica to wielkość wyświetlacza. 1cal różnicy, tak więc wielkość telefonu też większa. A takie "kolosy" nie każdemu przypadają do gustu, ponieważ nie każdemu się podoba nosić taką "deskę" w kieszeni

Dalej.
W X10 masz sam dotyk, a w MP masz jeszcze QWERTY. Na 4" wyświetlaczu niby też się nie najgorzej pisze, ale dla mnie musi być klawiatura fizyczna.
X10 jest 5mm cieńsza, 27mm wyższa, 10mm szersza. Są to dość pokaźne różnice.
Inne rozdzielczości. X-MP - 320x480 / X10 - 480x854.
W X10 większa bateria o 300mAh.
Pamięć wbudowana (jeśli to Cię w ogóle interesuje) - X-MP: 400mb, X10 - 1GB
Android jak się nie mylę, to w X10 też można do 2.3 aktualizować. Ale XMP dostanie raczej aktualizację do Android 4, a X10 raczej nie. Jeśli się mylę, proszę poprawić

Procesory te same taktowania, inne modele. Jaka jest różnica w użytkowaniu to nie wiem.
Weź pod uwagę, że X10 nie ma radia.
W X10 lepszy aparat - X10 8.1MPx, X-MP - 5.0MPx
Ogólnie z opinii ludzi na internecie, jak i znajomych X10 jest przyjaznym telefonem, miłym w użytkowaniu. X-MP żaden z moich znajomych nie ma

. Ale z tego co czytałem to jest to świetny telefon. Mnie urzekł szczególnie wyglądem
Musisz zdecydować, czy potrzebujesz większego ekranu, czy klawiatury QWERTY. Jeśli dużo piszesz - bierz Xperię Mini Pro. Jeśli chcesz przeglądać neta i oglądać filmy - bierz X10 (dla mnie to nie oglądanie filmów na komórce, ale mniejsza z moim zdaniem

). Dalej to są dość podobne telefony. Decyzja należy do Ciebie.
PS. Dodam tylko, że Android w SE, jest bardzo przyjemnie zrobiony. Ta nakładka od SE jest najlepsza z jakiej korzystałem. Najwygodniejsza i jak dla mnie najładniejsza