Poleciłbym X2. Jest nowszy. Masz w nim ciut większy (o 0,2") LCD, też 65k kolorów. Ale tak na marginesie, jak rozpoznasz mi 64k kolorów to jesteś zaj****ty

Maiłem X1 i na "brak kolorów" w nim nie mogłem narzekać. Procesor masz ten sam, soft też ten sam (W X1 jest oryginalnie WM 6.1 ale wgranie 6.5 nie stanowi najmniejszego problemu, a pojawia się większa wygoda użytkowania), ciut więcej RAMu (myślę, że nie będzie to nawet zauważalne

). Osobiście design mi się bardziej podoba X2, ale to kwestia gustu (jak dla mnie bardziej nowoczesny). Nie wiem jak jest z wygodą pisania na klawiaturze w X2. Ma klawisze tak jakby połączone ze sobą. Nie wiem jak się na tym pisze, ale w X1 pisało się bardzo dobrze. Jeżeli jest to dla Ciebie ważne, to w X2 masz Aparat 8.1Mpx z auto-focusem i stabilizatorem, w X1 3.2Mpx chyba też z AF jak dobrze pamiętam. Weź też pod uwagę, że X2 w dobrym stanie jest sporo droższa od X1 w dobrym stanie.
I jedna przestroga: X1 ma wadę "skrzywienia klawiatury". Gołym okiem nie da się tego zauważyć, ale jak zaczynasz pisać, to nieraz jak naciskasz na literkę nie wchodzi żadna, a innym razem naciskasz na jedną literkę, a pojawia się ona 2 czy 3 razy. Sam niestety miałem to u siebie. Przy wolniejszym pisaniu to praktycznie się nie pojawia. Ale jak zaczniesz pisać szybko to wskakują po dwie-trzy albo żadna.
Nie mówię, że jest to w każdej X1, to się trafiło akurat u mnie i czytałem, że kilka osób też miało podobny problem. Najlepiej dokładnie przed zakupem wypytać się o wszystko sprzedającego, bo kwota powyżej 300-350zł to już nie są małe pieniądze