Jump to content

Photo

Wyci膮ganie plik贸w systemowych za pomoc膮 skryptu dla wszystkich telefon贸w z platformy DB3350

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 OFFLINE   Jurij

Jurij

Emperror of Sony Kingdom

• Administrator
  • 12,152 posts
    • Time Online: 566d 23h 11m

Posted 06 January 2012 - 10:56

Ten kr贸tki poradnik poka偶e Wam jak za pomoc膮 prostego skryptu wyci膮gn膮膰 pliki systemowe ze wszystkich telefon贸w na platformie DB3350 posiadaj膮cych certyfikat RED (tak偶e CID 80-81):

1. Tworzymy w notatniku plik customize_upgrade.xml o takiej tre艣ci:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<customization>
<file-cooperation>
<file-op parse-mask="fa" op="copy" source="tpa/preset/custom/customize.xml"
dest="tpa/user/other/customize.xml" />
</file-operations>
</customization>

2. Za pomoc膮 programu FAR2 z wtyczk膮 SEFP2 wgrywamy utworzony plik do folderu TPA/PRESET/CUSTOM
3. W艂膮czamy telefon i czekamy, a偶 pliki systemowe skopiuj膮 si臋 do katalogu Inne w pami臋ci telefonu i kopiujemy/przenosimy wyci膮gni臋te z telefonu foldery systemowe na kart臋 pami臋ci.
4. Z karty pami臋ci mo偶emy przenie艣膰 wszystkie pliki do komputera za pomoc膮 kabla USB lub czytnika kart pami臋ci USB :)

W razie gdyby kto艣 mia艂 problemy z utworzeniem pliku customize_upgrade.xml , przygotowa艂em gotowy do pobrania: Attached File  customize_upgrade.xml   230bytes   116 downloads

P.S.

Opr贸cz kopiowania mo偶emy za pomoc膮 skryptu wykona膰 te偶 inne polecenia. W linijce:

<file-op parse-mask="fa" op="copy" source="tpa/preset/custom/customize.xml"

nale偶y zamieni膰 komend臋 "copy" na "move" w przypadku przeniesienia plik贸w, "delete" w przypadku kasowania plik贸w :)

Poradnik napisany dla forum Sony.yt - zabrania si臋 kopiowania :)
  • 5

Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service

Xperia.jpg

Wi臋cej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Private Message: Jurij

#2 OFFLINE   phillix

phillix

Knight of Sony Majesty

• User
  • 2,012 posts
    • Time Online: 59d 11h 6m

Posted 06 January 2012 - 11:59

Fajne +1 :)
A w FARze nie mo偶na przeci膮gn膮膰 plik贸w na komputer tak jak w starszych platformach?
Przy w艂膮czeniu telefonu WSZYSTKIE pliki si臋 kopiuj膮 do tego folderu? Bo tak to zrozumia艂em. Przecie偶 telefony z tej platformy nie maj膮 wystarczaj膮co du偶o pami臋ci wbudowanej do pomieszczenia "softu".
  • 0
Posted Image

#3 OFFLINE   Jurij

Jurij

Emperror of Sony Kingdom

• Administrator
  • 12,152 posts

Posted 06 January 2012 - 12:33

Testuj :) Farem mo偶esz wyci膮ga膰 pliki z telefonu tylko i wy艂膮cznie posiadaj膮c certyfikat BROWN. A jak wiadomo, przy CID 53 zmiana certyfikatu jest p艂atna, a przy CID 80-81 - niemo偶liwa na dzie艅 dzisiejszy ;)
  • 0

Xperia.jpg

Wi臋cej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Private Message: Jurij

#4 OFFLINE   phillix

phillix

Knight of Sony Majesty

• User
  • 2,012 posts
    • Time Online: 59d 11h 6m

Posted 06 January 2012 - 12:43

Nie mam na czym testowa膰 :) w w995 ju偶 nie integruje, bo ju偶 nie jest m贸j. w poniedzia艂ek poczta si臋 nim zajmie. troche mi go szkoda :(
mam w domu Cedara, ale nie chce mi si臋 nim bawi膰 :D nie w艂膮czany od kilku miesi臋cy, nie uzywany, a gwarancja mija...ale to telefon ojca :) on woli telefon, kt贸ry przybra艂 imie, kt贸re mu nada艂em, "czo艂g" :) mianowicie Nokia 6030 utopiona kilka razy.
  • 0
Posted Image

#5 OFFLINE   marmal215

marmal215

Distinguished Member of Sony.yt Community

• User
  • 628 posts
    • Time Online: 21d 6h

Posted 06 January 2012 - 13:10

Takie pytanie: czy ten skrypt zadzia艂a na db3210? Aktualnie nie mam jak sprawdzi膰.
  • 0

DENON DJ

#6 OFFLINE   bartolinio3

bartolinio3

Banned

• Banned
  • 1,180 posts

Posted 07 January 2012 - 19:21

Tak, dzia艂a. Przed chwil膮 sprawdzane na C510 :)
Posted Image

#7 OFFLINE   timmi

timmi

Brilliant Personage of Sony.yt Community

• User
  • 871 posts
    • Time Online: 59d 5h 20m

Posted 06 February 2012 - 17:15

Co艣 mi nie idzie m贸g艂by kto艣 to posk艂ada膰 konkretnie chc臋 usun膮膰 widgetmanager je艣li nie robi to komu艣 problemu :).Nie mog臋 nadal usun膮膰

Edited by timmi, 06 February 2012 - 17:23.

• 0

#8 OFFLINE   not found

not found

Banned

• Banned
  • 1,546 posts

Posted 06 February 2012 - 17:36

Ale kt贸re miejsca nie rozumiesz? :D Zmieniasz w skrypcie "move" na "delete"?
WALKMAN?

Posted Image

#9 OFFLINE   artur

artur

Thirst for Knowledge Member of Sony.yt Community

• User
  • 89 posts
    • Time Online: 1d 25m

Posted 29 February 2012 - 11:14

Chc膮c wykorzysta膰 skrypcik (utwarzamy plik customize_upgrade.xml i wrzucamy go do folderu tpa/preset/custom)

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<customization>
<file-cooperation>
<file-op parse-mask="fa" op="delete" dest="
?/T-Mobile alarm.mp3" />
<file-op parse-mask="fa" op="delete" dest="?/T-Mobile message.mp3" />
<file-op parse-mask="fa" op="delete" dest="?/T-Mobile ringtone.mp3" />
<file-op parse-mask="fa" op="delete" dest="?/T-Mobile startup.mp3" />
</file-operations>
</customization>

do usuni臋cia/skasowania konkretnych plik贸w mp3 (zwi膮zanych z brandem Operatora) znajduj膮cych si臋 w folderze Muzyka w pami臋ci telefonu to jak膮 艣cie偶k臋 nale偶y poda膰 (zaznaczon膮 w miejscu ?) w skrypcie ?. Interesuje mnie skasowanie plik贸w
  • T-Mobile alarm.mp3
  • T-Mobile message.mp3
  • T-Mobile ringtone.mp3
  • T-Mobile startup.mp3
.

Do艂膮cz臋 si臋 te偶 do pro艣by timmi jaka 艣cie偶ka i nazwa pliku/贸w by by艂a do usuni臋cia (wykorzysta艂 bym te偶 od razu skrypcik) Widgetmanager 偶eby po aktywowaniu g贸rnego klawisza nawigacyjnego nie by艂o ju偶 widocznych Wiget贸w tylko 偶eby w艂膮cza艂a si臋 opcja przypisana do g贸rnego klawisza?. Po usuni臋ciu Widgetmanagera zniknie charakterystyczny znaczek/tr贸jk膮cik z g贸rnego klawisza?.

Edited by artur, 29 February 2012 - 11:17.

• 0
Pozdrawiam,
Artur

#10 OFFLINE   Jurij

Jurij

Emperror of Sony Kingdom

• Administrator
  • 12,152 posts

Posted 29 February 2012 - 19:12

Wejd藕 Farem z wtyczk膮 SEFP2 do systemu plik贸w telefonu i sprawd藕 dok艂adn膮 lokalizacj臋 i nazwy tych plik贸w :)
  • 0

Xperia.jpg

#11 OFFLINE   artur

artur

Thirst for Knowledge Member of Sony.yt Community

• User
  • 89 posts
    • Time Online: 1d 25m

Posted 01 March 2012 - 00:05

Opanowa艂em spraw臋 z usuni臋ciem plik贸w z brandowanego softu. Dla zainteresowanych za艂o偶y艂em temat http://sony.yt/index...dowanego-softa/ gdzie wszystko opisa艂em i do艂膮czy艂em gotowy plik customize_upgrade.xml.
  • 0
Pozdrawiam,
Artur

#12 OFFLINE   neron

neron

Master of Sony Ericsson Knowledge

• User
  • 383 posts
    • Time Online: 14d 3h 5m

Posted 01 March 2012 - 21:03

A po co Wam scrypty do usuwania plik贸w chronionych typu: dzwonki,motywy itd. wystarczy wej艣膰 farem do TPA>USER i jest wszystko jak na d艂oni. Wystarczy najpierw podmieni膰 pliki a potem usun膮膰 i z g艂owy. A gry i aplikacje: TPA>PRESET>SYSTEM>AMS
  • 0
99% idiot贸w czyta posty z r臋k膮 na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za p贸藕no!!!

#13 OFFLINE   Jurij

Jurij

Emperror of Sony Kingdom

• Administrator
  • 12,152 posts

Posted 01 March 2012 - 21:16

A po co Wam scrypty do usuwania plik贸w chronionych typu: dzwonki,motywy itd. wystarczy wej艣膰 farem do TPA>USER i jest wszystko jak na d艂oni. Wystarczy najpierw podmieni膰 pliki a potem usun膮膰 i z g艂owy. A gry i aplikacje: TPA>PRESET>SYSTEM>AMS

Usuwanie plik贸w chronionych jest dosy膰 nonsensowne, bo najlepiej jest zdebrandowa膰 telefon :) Skrypty przydaj膮 si臋, jak kto艣 ma stuningowany telefon i musi go przeflashowa膰, a chce sobie zrobi膰 backup np. ;)
  • 0

Xperia.jpg

#14 OFFLINE   krzysiek21nh

krzysiek21nh

Master of Sony Ericsson Knowledge

• User
  • 342 posts
    • Time Online: 6d 21h 46m

Posted 03 March 2012 - 00:45

Dzi臋ki. Sprzyda sie na pewno. Kiedy艣 jak robi艂em sobie co艣 z Hazelem i 藕le podmieni艂em co艣 :D musia艂em wgrywa膰 softa od nowa bo telefon nie chcia艂 si臋 w艂膮czy膰 :(.

Jest pewien problem, gdy偶 zrobi艂em tak jak napisa艂e艣 Jurij 艣ci膮gn膮艂em ten Tw贸j plik kt贸ry doda艂e艣 ale w Folderze INNY mam tylko jeden plik customize.xml kt贸ry zajmuje 2kb.Co 藕le zrobi艂em?

Dobra problem rozwi膮zany. SYSTEM po prostu by艂 ukryty. :)
  • 0
Posted Image

#15 OFFLINE   adm1550

adm1550

Freshly registered FAQ reader

• User
  • 3 posts
    • Time Online: 9h 25m

Posted 06 September 2012 - 16:03

Witam to m贸j pierwszy post na tym forum.
Co do tego skryptu mam pewne pytanie. Mianowicie posiadam Sony Ericssona j20i (Hazel) i interesuje mnie plik phone_app.cxc.
U偶ywam tego skryptu ale nic si臋 nie dzieje, wszystkie inne pliki dzia艂aj膮 prawid艂owo ale tego nie chce mi "wyci膮gn膮膰".
Za艂膮czam m贸j skrypt i prosz臋 o pomoc. Z g贸ry dzi臋kuj臋 i pozdrawiam.

Please Login or Register to see this Hidden Content

• 0

#16 OFFLINE   Jurij

Jurij

Emperror of Sony Kingdom

• Administrator
  • 12,152 posts

Posted 06 September 2012 - 16:08

Po pierwsze, ten plik uzyskasz jak przeci膮gniesz main hazela przez read3150.exe: http://sony.yt/topic...-platformie-a2/ :) Po drugie, po co Ci on? Bez certyfikatu brown i tak go nie mo偶esz patchowa膰, a jak masz CID 80-81 to certyfikatu nie da si臋 zmieni膰 na brown :)
  • 0

Xperia.jpg

#17 OFFLINE   adm1550

adm1550

• User
  • 3 posts

Posted 06 September 2012 - 16:44

Dzi臋kuj臋 za szybk膮 odpowied藕. Podczas pr贸by przepuszczenia przez read3150 wyskakuje mi takie co艣

Please Login or Register to see this Hidden Content

, chyba 偶e istnieje nowsza wersja tego programu o czym nie wiem... A po co mi to? Ot贸偶 kiedy艣 mia艂em se w705 i r贸wnie偶 by艂 tam certyfikat czerwony bez mo偶liwo艣ci zmiany darmowym sposobem a jednak po spatchwaniu tego pliku patche dzia艂a艂y bez najmniejszego zarzutu... Jakie by艂o moje zdziwienie to ju偶 nie wspomn臋, po prostu chcia艂em sprawdzi膰 czy to tylko przypadek czy mo偶e jaka艣 luka...
  • 0

#18 OFFLINE   Jurij

Jurij

Emperror of Sony Kingdom

• Administrator
  • 12,152 posts

Posted 06 September 2012 - 16:59

Cos musisz robi膰 藕le, ja przed chwil膮 pobra艂em ten plik: http://sony.yt/files...neric-sy-red81/ i wypakowa艂o mi go bez najmniejszego problemu :) A co do patchowania na certyfikacie red jest to bujda na resorach. Pr贸bowa艂em tego na kilku modelach A2 z certyfikatem red, za ka偶dym razem z negatywnym skutkiem :)
  • 0

Xperia.jpg

#19 OFFLINE   adm1550

adm1550

• User
  • 3 posts

Posted 06 September 2012 - 17:17

Tak Tak te偶 ju偶 dzia艂a mia艂em starsz膮 wersj臋 programu. :) Ale je艣li chodzi o tego w705 to nie chc臋 si臋 k艂ci膰 bo mog臋 nie mie膰 racji... Nie mia艂em se ju偶 chwil臋 czasu. Ale ju偶 wiem co pomiesza艂em tam by艂 Cid53 i mo偶liwe 偶e dlatego to zadzia艂a艂o... Jeszcze raz dzi臋ki i pozdrawiam.
Ps. Jestem empiryst膮 jak si臋 nie przekonam na w艂asnej sk贸rze to nie uwierz臋 wi臋c i tak spr贸buje. ;)

not found: Ort. ;)

Edited by not found, 06 September 2012 - 18:35.

• 0

#20 OFFLINE   Dabronik

Dabronik

Senior Activist of Sony.yt Community

• User
  • 233 posts
    • Time Online: 2d 20h 4m

Posted 09 May 2014 - 07:40

CZy mo偶na zrobi膰 tak 偶eby od razu skopiowa艂o na kart臋 pami臋ci? bo chcia艂em wyci膮gn膮膰 plik phone_app.cxc

• 0

1 user(s) are reading this topic