Komputer do 1000zł
#1 OFFLINE
Posted 09 September 2012 - 16:58
Tak jak w temacie chciałbym złożyć komputer, tak żeby łączna cena jego podzespołów nie przekroczyła zbytnio 1000PLN.
Stary niestety nie nadaje się do niczego (płyta główna na podstawce socket 4xx i złączu AGP także nie ma co inwestować w niego), jedynie mogę wykorzystać z niego dysk twardy i nagrywarkę DVD.
I właśnie nie wiem co kupić bo nie jestem na bieżąco z rynkiem, ale z tego co widzę są dwie drogi rozwoju ( skreśliłem AMD, jeśli zrobiłem źle to mnie poinformujcie )
- płyta główna z podstawką LGA775 + C2D E8400 + 4GB ram + jakaś lepsza grafika + zasilacz
- płyta główna z podstawką LGA1156 + do tego jakiś budżetowy i3 + 2/4GB ram + średnia grafika + zasilacz
Co do drugiego wariantu to nie wiem czy się zmieszczę w ogóle w okolicach tej ceny, ale mi się zdaje, że to by było bardziej przyszłościowe rozwiązanie...
Oczywiście mowa jest o podzespołach używanych...
Jeśli chodzi o AMD to nie mam bladego pojęcia co tam oferuje...
Także co proponujecie ?
WATERPROOF
#2 OFFLINE
Posted 09 September 2012 - 18:23
Witam,
Tak jak w temacie chciałbym złożyć komputer, tak żeby łączna cena jego podzespołów nie przekroczyła zbytnio 1000PLN.
Stary niestety nie nadaje się do niczego (płyta główna na podstawce socket 4xx i złączu AGP także nie ma co inwestować w niego), jedynie mogę wykorzystać z niego dysk twardy i nagrywarkę DVD.
I właśnie nie wiem co kupić bo nie jestem na bieżąco z rynkiem, ale z tego co widzę są dwie drogi rozwoju ( skreśliłem AMD, jeśli zrobiłem źle to mnie poinformujcie )
- płyta główna z podstawką LGA775 + C2D E8400 + 4GB ram + jakaś lepsza grafika + zasilacz
- płyta główna z podstawką LGA1156 + do tego jakiś budżetowy i3 + 2/4GB ram + średnia grafika + zasilacz
Co do drugiego wariantu to nie wiem czy się zmieszczę w ogóle w okolicach tej ceny, ale mi się zdaje, że to by było bardziej przyszłościowe rozwiązanie...
Oczywiście mowa jest o podzespołach używanych...
Jeśli chodzi o AMD to nie mam bladego pojęcia co tam oferuje...
Także co proponujecie ?
Nie wiem jak jest na stacjonarnych komputerach ale w moim laptopie (HP Compaq) AMD strasznie się grzeje i laptop się wyłącza, natomiast w Dell Inspiron z intel i5 którego również posiadam nie ma takiego czegoś nawet przy dużym obciążeniu
#3 OFFLINE
Posted 09 September 2012 - 18:34
Jednak jak bym miał kupić i5 to bym musiał na sam procesor przeznaczyć conajmniej 450zł (mowa o i5 cztero rdzeniowym)
WATERPROOF
#4 OFFLINE
Posted 09 September 2012 - 18:40
#5 OFFLINE
Posted 09 September 2012 - 18:46
Akurat to, że i5 to bardzo dobry procesor to wiem bo mam w rodzinie dosyć mocnego laptopa Toshiby z nim i goli wszystkie gry aż miło
Jednak jak bym miał kupić i5 to bym musiał na sam procesor przeznaczyć conajmniej 450zł (mowa o i5 cztero rdzeniowym)
No wiadomo, ale procesor jest naprawdę bardzo wydajny, ale i3 też nie jest wcale taki zły
#6 OFFLINE
Posted 09 September 2012 - 18:50
EDIT:
Wiem, że i3 nie jest wcale "taki zły", i3 powinien być wydajniejszy od C2D z tym samym zegarem, tylko że jak już bym kupił i3 to to ciągnie za sobą płytę z podstawką LGA1156, ram DDR3 i nie wiem czy by starczyło na dobrą grafikę ( co powiecie o EVGA GTX260? ) i odpowiednio mocny zasilacz...
Edited by First, 09 September 2012 - 18:58.
WATERPROOF
#7 OFFLINE
Posted 09 September 2012 - 20:10