Update 1:
- Wideo recenzja, przegląd ogólny na samym dole posta
- Przegląd interfejsu wideo, na samym dole posta
- Wideo z wydajnością tabletu i grami, na samym dole posta
- Wideo z korzystaniem z internetu, na samym dole posta
- USB OTG Hub, na samym dole posta
Recenzja tabletu Manta PowerTab MID 08
Witam was wszystkich, dzisiaj zakupiłem tablet firmy Manta (polskiej) w celach post-edukacyjnych Może na początek przedstawię kilka informacji:
Wraz z tabletem dostajemy pudełko, które dość ciekawie opisuje samo urządzenie i podaje parametry:
Otrzymujemy w zestawie kilka rzeczy:
- Oczywiście tablet
- Ładowarkę AC
- Kabel USB
- Przejściówkę Micro-USB > USB do np. podłączenia Pendrive.Modemu 3G
- Obszerną instrukcję w kilku językach
- Kartę gwarancyjną
Pokazane wejścia jakie obsługuje tablet.
No i oczywiście przód:
Parametry tabletu:
- Procesor Cortex-A8 taktowany 1GHz
- Układ graficzny GPU Mali 400 (wersja jedno rdzeniowa)
- 512MB RAM
- 7 calowy ekran pojemnościowy TFT 800x480 z obsługą multi-touch
- Wbudowane 4GB pamięci Flash
- Android ICS (Ice Cream Sandwitch 4.0.3)
- Obsługa MicroSD do 32GB
- Mikrofon
- Kamera przednia VGA
- Wyjście Micro-USB 2.0
- Wejście Mini-Jack 3,5mm
- Głośnik 1W
- Akcelerometr
- Obsługa zewnętrznych modemów 3G
- Obsługa filmów Full HD
- Łączność WiFi 802.11b/g/n
Rzut okiem na interfejs:
Przednia kamerka:
Od razu napiszę że ta kamerka jest bardzo słaba, lub jak kto woli nazwać: średnia jak na standardy kamerek VGA. Można nagrywać filmy oraz robić zdjęcia, jeśli ktoś chce.
Okablowanie:
Od lewej: Słuchawki (nie sprawdzałem, ale pewnie beznadziejne), kabel usb oraz przejściówka
Interfejs:
Klasyka, wygląd typowego ICS na tablecie. Launcher standardowy, oczywiście można zmienić na dowolnie inny, nie ma z tym większych problemów.
Świetnie zrobione menu szybkiego dostępu:
Sieci bezprzewodowe:
WiFi b/g/n pozwala połączyć się z praktycznie każdym hot spotem czy naszą siecią domową. Obsługuje wszystkie standardy szyfrowania. Nie miałęm problemów z działaniem urządzenia połączonego się do WiFi. Jedynie lekkie nagrzanie prawej strony tabletu.
Informacje o systemie:
Nie jest to najnowszy ICS (bo wersja 4.0.3) ale jak najbardziej sprawuje swoje zadania "działania". Do tego jest fabryczny root, wystarczy tylko dograć SU oraz zresetować tablet i możemy grzebać w systemie
Pamięć:
Trochę rozdzielona, nie do końca 4GB w całości. Obsługuje pendrive, MicroSD a nawet dyski przenośne 2,5" - oczywiście warunkiem jest zewnętrzne zasilanie tego dysku. System pozwala na automatyczny skan karty pamięci oraz hostu usb (np pendrive)
Android Market:
Jestem zaskoczony, działa najnowsza wersja Google Play, większość apek "popularnych" jest możliwa do zainstalowania na tablecie.
Internet:
Polecam zainstalowanie Opera Mobile, gdyż strony ładowane na wbudowanej przeglądarce nieco wolniej się wczytują, ale również sprawnie chodzi przeglądanie stron czy funkcje gestów palców. Nie wiem niestety jak z odtwarzaniem materiałów flash na stronach (nieco przymulają stronę, ale na operze można wyłączyć flash)
Multitasking:
Możemy sprawdzić jakie apki działają i je "wywalić", wystarczy pacnąć 3 ikonkę od lewej.
Procesor:
Według informacji podanych w programie procek można podkręcić do 1,6GHz lub zmniejszyć taktowanie aż do 60MHz. Nie sprawdzałem OC, zmiana zarządcy jakimś sposobem przycina tablet.
Aplikacja do używania urządzeń:
Czyli po prostu menadżer plików z obsługą OTP USB oraz kart pamięci. Jak najbardziej wystarcza do przeglądania plików w tablecie.
Aplikacje:
Z tych co sprawdzałem nie zacinają się, działają płynnie. Youtube działa znakomicie nawet w odtwarzaniu HD. Testowałem dwie gry "Złe ptaki" i "Minecraft PE" działają znakomicie. Czytnik PDF bezproblemowo radzi sobie z dużymi plikami.
Multimedia:
Tutaj kilka ciekawostek. Flash Player 11 zainstalowany i działa również dobrze co na moim Live!. Odtwarzacz muzyki to standardowy player z CM 7 i Androida. Mamy również korektor! co jest wielkim plusem, niestety dwie opcje (bass bost i fx) są wyszarzane i nie możemy ich zmienić. Natomiast odtwarzacz wideo wbudowany obsługuje napisy z tego co widziałem i odtwarza bez problemów materiał Full HD (1080p) bez zacinek. Jestem pod wrażeniem że takie urządzenie z niskiej półki potrafi tyle zrobić. Głośnik mimo że słabiutki to możemy poczuć w nim bass. Jeżeli chodzi o słuchawki i dźwięk jest na dobrym poziomie, nie ma się czego przyczepić.
Multidotyk bardzo pomaga w niektórych czynnościach, no i przede wszystkim można korzystać z gier wymagających więcej niż jednego palca. Skype nie sprawdzałem, ale powinien chodzić.
Zalety:
- Tani za 250zł tablet
- Szybki i wydajny jak na tą klasę urządzenia
- Polska firma
- Multi-Touch
- Przyzwoity układ graficzny
- Lekki
- Bateria trzyma do 3-4h używania ciągłego
- Możliwość podpięcia różnych pamięci masowych i nie tylko
- Dobry kontrast wyświetlacza
- Dotyk czasem może nie zaskoczyć
- Czasem zdarza się lekka przycinka
- Przycisk home beznadziejny
- Kamerka przednia
- Słabo widoczny wyświetlacz na słońcu
Jak na tak tani tablet, jak najbardziej można polecić każdemu, kto chciałby skorzystać z internetu czy obejrzeć film. Tablet nadaje się również do grania z racji na swój układ graficzny. Oczywiście nie możemy oczekiwać za dużo od takiego urządzenia, gdyż zdarzają się chwilowe bugi/zawieszenia oprogramowania oraz ze względu błędnie rozpoznawanej sile nacisku palca jeżeli chcielibyśmy bardzo lekko "musnąć" tablet.
Przegląd ogólny:
http://youtu.be/hcESL2II6oI
Interfejs:
http://youtu.be/DUmlftolpH0
Wydajność:
http://www.youtube.com/watch?v=o0LARAfxbzc
Internet:
http://youtu.be/q8ER-Bgthqs
USB Host:
http://youtu.be/2PkjyZbulkI
Edited by hunter3000, 23 August 2012 - 18:37.