Sony Ericsson Hazel?
W moje ręce wpadł dzisiaj Hazel, jako że mało kiedy mam okazje przetrzymać dłużej nowszej generacji telefony postanowiłem krótką szybką recenzje napisać.
Pierwsze wrażenie:
Telefon tak jak Zylo? sprzedawany w malutkim pudełku, mini instrukcja obsługi, brak kabla USB, sam telefon z baterią nawet nie dodali karty pamięciSam wygląd telefonu przypomina Elm? zwłaszcza tył. Można by orzec, że Hazel? to rozsuwany Elm?

Tył telefonu przedstawia jedynie obiektyw aparatu 5MPix, diodę LED oraz wyjście głośnika.
Oprogramowanie telefonu:
Uwaga jako że część Screenów została robiona przed modyfikacją telefonu może się nieco różnić!
Telefon tak samo jak Zylo/Elm/Yari/Cedar/Aino stoi na dobrej, szybkiej poprawionej i ulepszonej platformie A2 DB3350. Nie ma mowy tutaj o jakichkolwiek przymułach, zawiechach w trakcie słuchania muzyki, włączonego flash menu czy innych ważnych czynności. Jednak uzyskując taką szybkość straciliśmy kilka opcji które znajdziemy w starszych generacjach Sony Ericsson.
Na początek zajrzyjmy na sam pulpit, nowością wprowadzoną w tej platformie są widgety - malutkie aplikacje działające w tle na pulpicie telefonu. Jako że telefon mam z czysty bez syfów operatora (pozbytego z Orange) znajdziemy tam kilka aplikacji:
- Eco Mate - licznik kroków, przeliczy na ilość uratowanego CO2 uwalnianego do atmosfery
- Facebook - portal społecznościowy
- Twitter - jak wyżej
- Calendar - nic innego jak wyświetlany kalendarz na pulpicie, informujący o ważnych wydarzeniach itp.
- Music Genie - przyjazny duszek który umila nam chwile - akurat ręcznie zainstalowany z oprogramowania Zylo
32990738.jpg 60.9K
1 downloads
86965513.jpg 55.42K
1 downloads
55025346.jpg 65.88K
0 downloads
49296028.jpg 73.1K
0 downloads
16410866.jpg 79.15K
0 downloads
Wireless LAN oraz Usługi Lokalizacyjne
Co do pierwszej funkcji telefonu jestem jak najbardziej zadowolony, bezproblemowo wykrywa sieci, łapie duży zasięg, nie zauważyłem większych problemów w działaniu, w porównaniu do W715 zmieniła się animacja ikonki. Co do drugiej funkcji znajdziemy praktycznie takie same rzeczy jak wcześniej - Google Maps, Nawigacje WisePilot (nie miałem okazji sprawdzić) oraz Tracker.
54198919.jpg 71.11K
0 downloads
36878111.jpg 78.4K
0 downloads
21723553.jpg 87.37K
0 downloads
WLAN na DB3350 otrzymał kilka nowych opcji takich jak DLNA w odtwarzaczu muzyki , na czym to polega?
Otóż udostępniając multimedia poprzez Windows Media Player i mając włączony WLAN w telefonie podłączony do naszej lokalnej sieci możemy bezproblemowo bezpośrednio z PC odtwarzać muzykę, filmy, zdjęcia. Bardzo przydatna opcja sam z niej korzystam. Nie ma także nic na przeszkodzie jak po prostu wpisać adres IP w wyszukiwarce explorator windows i mieć dostęp do swoich plików w telefonie.

Jeżeli natomiast uzyskamy dostęp do telefonu via IP otrzymamy informację:

Green Heart? Clear Voice and Noise Canceling
Telefon jako że seria Green Heart? posiada dwie bardzo przydatne opcje: Clear Voice? oraz Filtr Hałasu. Używa on do tego drugiego mikrofonu znajdującego się z tyłu telefonu. Jakość takich rozmów naprawdę jest przyjemniejsza, wycisza nieprzyjemne dźwięki z otoczenia co zatem idzie lepiej da się porozumieć z drugą osobą. Nie mogło też zabraknąć ekologicznej wersji instrukcji obsługi w telefonie.
71805586.jpg 67.97K
0 downloads
38162477.jpg 65.3K
0 downloads
99180159.jpg 59.38K
0 downloads
69525750.jpg 66.08K
0 downloads
Odtwarzacz muzyki
Tutaj nie ma się niczym szczególnie pochwalić - okrojony Walkman z Zylo, bez opcji Clear Bas i Clear Stereo, nie możemy do tego zmienić ręcznie korektora i mamy tylko kilka opcji do wyboru w tym MegaBass? Reszta taka sama, w tym z opcjami wyboru styli. Do ciekawostek można zaliczyć że nie mogłem w żaden sposób zmienić ustawień dźwięku przestrzennego oraz orientacji po prostu nie pojawiały się ustawienia. Jakość na słuchawkach na poziomie średnim przy standardowych sterownikach. Natomiast z głośnika słychać miękki bas i dość głośno gra.
87089173.jpg 60.59K
0 downloads
59210183.jpg 64.65K
0 downloads
43417584.jpg 59.38K
0 downloads
92921627.jpg 59.2K
0 downloads
Green Heart? Aparat
Hazel? jak i Elm? posiadają ten sam model aparatu o matrycy 5MPix. Aparat umożliwia:
- Robienie zdjęć w trybie makro (punkt, nieskończoność)
- Wykrywanie twarzy
- Smile Shutter
- Samowyzwalacz
- Lampa LED (Lampa błyskowa)
Przykładowe fotki w trybie marko - lampa włączona (kliknij aby powiększyć):
Inne mniej ważne rzeczy:
Telefon obsługuje standard Flash Lite 3.0, obsługę HTML5 oraz DLNA w tym dla odtwarzacza muzyki. Jego wyświetlacz potrafi zobrazować 16 milionów kolorów na 2,6" ekranie.
Plusy:
- WiFi i AGPS
- Aparat 5MPix z AF + latarka
- Duży wyświetlacz i dobra jakość
- DLNA? w multimediach
- Czujnik ruchu
- Czujnik światła
- Wygodny w trzymaniu
- Odtwarzacz muzyki przeciętnej jakości
- Trzeszczące klawisze górnej klawiatury
- Brak aplikacji znanych nam z wcześniejszych telefonów
- Brak zasłony na aparat
Kilka zdjęć dla podglądu:
Pozdrawiam Hunter3000
Zabraniam rozpowszechniania recenzji bez mojej zgody!
Kilka zdjęć mogło uciąć, kopiowane z CSE

Jurij: Przypinam