Jump to content


Meet Sony Xperia Z3 and Z3 dual:
Xperia Z3 Xperia Z3 Compact
                                                                                                                           ... and Sony Xperia Z3 Compact


Photo

Problem po podłączeniu telefonu ze wciśniętym C bądź 2+5 w Windows XP


  • This topic is locked This topic is locked
24 replies to this topic

#1 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 19 September 2011 - 18:57

witam! po podłączeniu telefonu ze wciśniętym C bądź 2+5 w Windows XP (SP3) wyświetla się komunikat: ,jedno z urządzeń podłączonych do tego komputera mam awarie...". Sterowniki flash oczywiście zainstalowanie. Wcześniej telefon można było bez problemu podłączyć...

Mikołaj: Witam na forum :) Pozwoliłem sobie zmienić tytuł na - więcej mówiący o treści tematu. Pozdrawiam i życzę miłego korzystania z Forum.
  • 0

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 11706 posts
    • Time Online: 545d 13h 32m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 19 September 2011 - 19:24

1. Sprawdź, czy fastport jest czysty, tzn wszystkie piny powinny być złote. Możesz go też przeczyścić spirytusem lub izopropanolem i watą + wykałaczką.
2. Sprawdź, czy kabel USB nie ma ułamanych/pękniętych bolców. Użyj innego jak masz.
3. Zmień port usb.
4. Czy miałeś ostatnio jakieś problemy z podpięciem słuchawek lub ładowarki? Bo mogą to być pierwsze oznaki zużycia się fastportu. Jeśli zabiegi 1-3 nie pomogły, spróbuj przy podłączaniu delikatnie poruszać kablem góra dół.
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#3 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 19 September 2011 - 20:14

ad1. fastport czyściutki
ad2. próbowałem kablem dcu-65 i dcu-60. bez zmian. chociaż oba kable działają b.dobrze podczas transmisji plików
ad3. każdy port sprawdziłem
ad4. nie używam tego złącza do słuchawek ale z ładowarką nie ma problemów. kablem też ruszałem i bez rezultatu... ;)
  • 0

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 11706 posts
    • Time Online: 545d 13h 32m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 19 September 2011 - 21:26

A sprawdzałeś na innych kompach? Bo jeśli telefon nie był zalany, nie upadł i nadal normalnie działa, obstawiałbym raczej coś ze sterownikami, niż usterkę HW :unsure:
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#5 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 20 September 2011 - 19:26

obecnie nie mam możliwości sprawdzenia na innym kompie ale jutro postaram się wbić do kolegi i obczaić sprawę:)
  • 0

#6 OFFLINE   Adogard

Adogard

    Distinguished Member of Sony.yt Community

  • User
  • 530 posts
    • Time Online: 14d 14h 31m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • City | Город | Miasto:
    Lubień Kujawski
  • Phone | Телефон | Telefon:
    Xperia Z
  • Firmware | Прошивка:
    10.3.A.0.423
  • Android:4.2.2
  • Operator | Oператор:
    T-Mobile

Posted 20 September 2011 - 21:08

U mojej dziewczyny jest to samo co u Ciebie. Nic mu nie pomagało.. dopiero reinstal windowsa pomógł.
  • 0
W995 forever

#7 OFFLINE   not found

not found

    Banned

  • Banned
  • 1546 posts
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • City | Город | Miasto:
    Garwolin
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W960
  • Firmware | Прошивка:
    R9K009
  • Operator | Oператор:
    Virgin Mobile

Posted 21 September 2011 - 07:16

Ja miałem tak wiele razy i zawsze pomagał restart kompa albo reinstal sterowników usb ;) Spróbuj więc może tego :)
WALKMAN®

Posted Image

#8 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 21 September 2011 - 10:46

próbowałem nie raz bez skutecznie :mellow: udało mi się dziś podłączyć telefon u kolegi. komunikat ten nie wyskoczył ale efekty nie są zadowalające... a2u wyświetla:
ChipID:E900,EMP protocol:0401
BOOTROM MODE DETECTED
Elapsed:6 secs.

  • 0

#9 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 11706 posts
    • Time Online: 545d 13h 32m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 21 September 2011 - 11:05

A spróbuj przed podłączeniem do komputera wyjąć baterię na dwie minuty :) Jak to nie pomoże, to chyba tylko serwis :mellow:
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#10 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 21 September 2011 - 18:55

chyba pomogło bo telefon u kolegi połączył się :) ale na moim kompie nadal to samo.... :mellow:
  • 0

#11 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 11706 posts
    • Time Online: 545d 13h 32m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 21 September 2011 - 19:14

No to musi być jakiś konflikt sterowników - nie widzę innej opcji jak odinstalować wszystkie, zrestartować komputer i zainstalować ponownie :)
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#12 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 21 September 2011 - 19:31

dobrze byłoby jakby to pomogło bo jakoś nie mam ochoty na formata :P
  • 0

#13 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 22 September 2011 - 20:18

zainstalowałem ponownie Windowsa ale teraz problemy są następujące:

ChipID:E900,EMP protocol:0401
erom_readvar: error reading unit 2/1062
error while reading security units
SECURITY UNITS CAN'T BE READ !
DAMAGED FIRMWARE,GDFS OR EMPTY PHONE
CONTINUE ON YOUR OWN RISK

PHONE STATE: "RETAIL"
FLASH CID: 0053
ReadOTP failed
Can't load ID loader !
Elapsed:80 secs.

innym razem:

ChipID:E900,EMP protocol:0401
BOOTROM MODE DETECTED
[] can't get NET header
can't get ready_to_receive PDU
Can't load ID loader !
Elapsed:36 secs.
ChipID:E900,EMP protocol:0401
OBSOLETE EROM,FORCING "RETAIL" PHONE STATE
OBSOLETE EROM,FORCING "CID49"
erom_readvar: error reading unit 2/1062
error while reading security units
SECURITY UNITS CAN'T BE READ !
DAMAGED FIRMWARE,GDFS OR EMPTY PHONE
CONTINUE ON YOUR OWN RISK

PHONE STATE: "RETAIL"
FLASH CID: 0049
ReadOTP failed
Can't load ID loader !
Elapsed:70 secs.

albo:

ChipID:E900,EMP protocol:0401
BOOTROM MODE DETECTED
[] can't get NET header
can't get ready_to_receive PDU
Can't load ID loader !
Elapsed:135 secs.

Edited by gregge, 22 September 2011 - 20:22.

  • 0

#14 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 11706 posts
    • Time Online: 545d 13h 32m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 22 September 2011 - 20:33

Spotkałem się kiedyś z takim przypadkiem w W995 :) Pomogła wtedy aktualizacja oprogramowania SEUS-em. Nie A2 uploaderem, a SEUS-em. Jeśli masz najnowsze oprogramowanie, spróbuj wgrać starsze i zaktualizuj. Daj znać w razie jakichś problemów i pisz o efektach :)
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#15 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 22 September 2011 - 20:41

a w jaki sposób mam wgrać to starsze oprogramowanie skoro nie mogę się połączyć? i czy aktualizacja SEUS-em nie podniesie mi CID-u a jeśli by nawet to czy będzie mi to przeszkadzać w modyfikacji SW??
  • 0

#16 OFFLINE   bartq92

bartq92

    Squire of Sony Majesty

  • User
  • 1812 posts
    • Time Online: 76d 13h 42m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • City | Город | Miasto:
    KMY
  • Phone | Телефон | Telefon:
    Galaxy S Advance

Posted 22 September 2011 - 20:48

Aktualizacja SEUSem nie podniecie CIDU w tym telefonie. Jesli masz najnowsze oprogramowanie to i tak w seusie powinna byc opcja zainstaluj ponownie.
  • 0

#17 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 11706 posts
    • Time Online: 545d 13h 32m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 22 September 2011 - 20:50

Na A2 cid jest niezmienny. To raz. A dwa - wyjmij baterię na parę minut przed podłączeniem, przeczyść fastport spirytusem, zmień port usb, weź najmniej używany kabel i próbuj. Nic Cię to na razie nie kosztuje, a może pomóc :)
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#18 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 22 September 2011 - 21:12

niestety SEUS nie wykrywa telefonu :mellow:
  • 0

#19 OFFLINE   Jurij

Jurij

    Emperror of Sony Kingdom

  • Administrator
  • 11706 posts
    • Time Online: 545d 13h 32m
  • Chat with me
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Operator | Oператор:
    Orange

Posted 22 September 2011 - 21:20

Poruszaj kablem góra dół podczas podłączania, zmieniaj port usb (kabel wepnij z tyłu pc a nie z przodu). Ewentualnie spróbuj u kolegi, mówiłeś że tam się łączy bez problemów...
  • 0
Serwis Sony Ericsson Online | Online Sony Ericsson Service | Ремонт Sony Ericsson Oнлайн

Xperia.jpg

Więcej informacji, Cennik | More information, Price list GG: 1793684 Skype: gen.jurij

Other services: LG, HTC, Samsung, Alcatel, Blackberry, Huawei, ZTE, Motorola, Sharp unlock and more...

#20 OFFLINE   gregge

gregge

    Freshly registered FAQ reader

  • User
  • 17 posts
    • Time Online: 10h 8m
  • GG:
  • Country | Страна | Kraj:
  • Phone | Телефон | Telefon:
    W995
  • Firmware | Прошивка:
    R1HA035

Posted 23 September 2011 - 20:22

problem podłączenia telefonu rozwiązany :D telefon łączy się za każdym razem pod warunkiem gdy komputer jest w trybie awaryjnym:)
ale żeby nie było tak pięknie podczas wchodzenia w dowolny folder wywala błąd:

ChipID:E900,EMP protocol:0401

PHONE STATE: "RETAIL"
FLASH CID: 0053
OTP LOCKED:1 CID:53 PAF:1 IMEI:xxxxxxxxxxxxxx CERT:RED
LDR:2009-04-21 18:30 1202-0420_DB3210_CS_LOADER_APP_SDRAM_R2A081
LDR CAPS:SYSTEM FLASH GDFS FILESYSTEM TA
LDR:2009-04-21 18:29 1202-0421_DB3210_CS_LOADER_ACC_SDRAM_R2A081
LDR CAPS:SYSTEM FLASH SIGNATURE AUTH
[fsChDir] can't get ACK
[fsListVolumes] can't get ACK
[a2_shutdown] can't send NET packet
Elapsed:62 secs.

  • 0


0 user(s) are reading this topic